Her lar vaktene 53 fanger spasere ut

Bilder fra et overvåkningskamera fra et fengsel i Cieneguillas i Mexico viser hvordan vaktene lar fangene spasere ut av fengselet uten å gripe inn. FOTO: Montasje, Scanpix
Bilder fra et overvåkningskamera fra et fengsel i Cieneguillas i Mexico viser hvordan vaktene lar fangene spasere ut av fengselet uten å gripe inn. FOTO: Montasje, Scanpix

<pVaktene står rolig og ser på mens 53 farlige fanger spaserer ut av fengsel i Mexico.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bilder snappet av et videokamera fra Zacatecas-fengslet i Cieneguillas i Nord-Mexico viser 53 kriminelle innsatte som tilsynelatende spaserer ut av fegselet uten å bli stanset av ên eneste vakt.

Videoen viser fangene ta seg inn til vaktrommet hvor flere vakter sitter og ser på TV. Deretter får vaktene ordre om å stille seg mot den ene veggen. En av fangene dekker så til kameraet med et teppe.

Et utendørs overvåkningskamera viser de 53 fangene løpende ut av fengselsbygget. Bevæpnede menn utkledd i politiuniformer ankommer fengselsporten i politibiler og eskorterer fangene inn i fluktbilene. Deretter forsvinner de nattemørket.

Korrupsjon og narkohandel

Først etter at bilene har kjørt avgårde, går vaktene til aksjon. Kamerabildene viser hvordan de bevæpnede vaktene løper mot porten, tilsynelatende på jakt etter fangene.

Bildene fra den tvilsomme rømningen ble torsdag publisert i den meksikanske avisen Reforma og deretter frigitt av statsadvokaten i Mexico. De gir et innblikk over sikkerhetsnivået i det meksikanske fengselsvesenet som er blitt beskyldt for å være korrupt, og hvor narkotikahandelen nærmest har fritt spillerom.

Ricardo Najera, en talsmann for statsadvokaten i Mexico, sier til nyhetsbyrået AP at de har satt i gang en etterforskning av hendelsen. Alle de 44 vaktene som befant seg i fengselet er arresterte. Ytterligere syv personer, inkludert fengselsdirektøren, er pågrepet.

Interpol koblet inn

Interpol sendte torsdag ut en internasjonal advarsel hvor de beskriver elleve av fangene som en trussel mot sikkerheten for borgere i hele verden.

Minst tolv av fangene var mistenkt for kartellvirksomhet innenfor narkotikahandelen, mens flere andre var fengslet for å ha medvirket i kidnapping, sier Najero til AP.

Politibilene og politiuniformene som ble brukt ved rømningen, er trolig forfalskninger, ifølge statsadvokaten.

Meksikanske myndigheter har utlovt en dusør på 53 millioner pesas (25.752.700 kroner), altså ên million pesas for hver enkelt rømning, til de som bidrar med opplysninger som kan føre til pågripelser av fangene.

Personvernpolicy