EU styrker båndene østover

Den russiske byejn Khodorovsk forbereder seg på besøk fra europeiske toppolitikere. Foto: AFP
Den russiske byejn Khodorovsk forbereder seg på besøk fra europeiske toppolitikere. Foto: AFP

<pToppmøte i Russland i dag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brussel (NTB-Trygve Mellvang-Berg): Mens NATO fortsatt sliter med å få på plass et ministermøte med Russland, satser EU hardt på å styrke båndene til naboen i øst, til tross for betydelige konflikter.

Den russiske presidenten Dmitrij Medvedev tar imot både EU-kommisjonens president José Manuel Barroso og sittende EU-formann, den russisktalende og EU-kritiske tsjekkiske presidenten Václav Klaus, samt flere EU-kommissærer til toppmøte i byen Khabarovsk torsdag og fredag.

Dagsorden for møtene i den russiske byen, som ligger tre mil øst for grensen til Kina og lenger øst enn Vladivostok, er preget av flere konfliktsaker mellom de to gigantene.

Beholdt kontakten

Men i motsetning til NATO, høster EU nå de diplomatiske fruktene av at man allerede kort tid etter Georgia-krigen i fjor valgte å normalisere forholdet til russerne.

Mens NATO fortsatt rives av uenighet internt om hvordan man i praksis skal forholde seg til Russland, har EU gjennomført flere høynivåmøter med landet de siste månedene.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er blant dem som mener NATO burde ha gjort som EU i saken.

– Vi mener i alle fall det er bra at EU og Russland har en dialog, og at det ville være bra hvis NATO og Russland får sin dialog, sier Støre til NTB.

Opprullingen av en russisk-baltisk spionskandale, samt en pågående NATO-øvelse i Georgia, gjorde at den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov droppet å komme til et planlagt ministermøte med NATO-landene denne uken.

– Vi er ikke ukjent med at det kan komme utsettelser når det oppstår slike spenninger. Men jeg tror at NATO og Russland har så mange felles interesser og bør få fokus over på dem, og ikke bør frata seg selv muligheten til å snakke om dem, sier Støre, som ikke kan si noe om det vil bli anledning til et NATO-møte med Lavrov før sommeren, slik NATO-landene har satt seg fore.

EU uberørt

I EU-kommisjonen anser de ikke at spenningen mellom NATO og Russland virker inn på forholdet mellom EU og Russland, mange felles medlemsland til tross.

– Problemene i NATO-sammenheng er ikke nye. Vi har ikke merket noe til det i vårt forhold, og regner ikke med det nå heller, sier en sentralt plassert tjenestekvinne.

Situasjonen etter Georgia-krigen vil bli tatt opp i møtene mellom EU og Russland, men trolig ikke spille noen hovedrolle.

Det vil derimot en rekke «midlertidige» tolløkninger gjøre, som EU frykter skal bli permanente. De russiske tolløkningene rammer en rekke europeiske varer, blant annet biler, landbruksmaskiner, stålprodukter og en rekke matvarer.

Det bekymrer EU at så mye som 12–15 prosent av eksporten til russerne er pålagt høyere toll i år, til tross for høytidelige løfter fra russiske side om å unngå proteksjonistiske tiltak mot følgene av finanskrisen.

For noen av landbruksmaskinene EU eksporterer til Russland utgjør de nye tollsatsene opp mot 400 prosent, ifølge tall fra EU-kommisjonen.

Vinterens gasstrid mellom Russland og Ukraina, som førte til tomme gassrør i Europa, blir også et hett tema på møtene. EU vil ha på plass et varslingssystem for å forhindre lignende hendelser i framtiden. (©NTB)

Personvernpolicy