FN krever adgang til Sri Lankas flyktningleirer

<span style="border-collapse: separate; color: #003366; font-family: Myriad; font-size: 13px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: normal; orphans: 2; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px" class="Apple-style-span">Sri Lankas president Mahinda Rajapakse ble hyllet av folk da han tirsdag tok en tur blant folk i sentrum av hovedstaden Colombo. Men FN og Røde Kors er meget bekymret for situasjonen blant hundretusener av tamilske flyktninger nord på øya. Foto: REUTERS/SCANPIX</span>
Sri Lankas president Mahinda Rajapakse ble hyllet av folk da han tirsdag tok en tur blant folk i sentrum av hovedstaden Colombo. Men FN og Røde Kors er meget bekymret for situasjonen blant hundretusener av tamilske flyktninger nord på øya. Foto: REUTERS/SCANPIX

<pLTTE-geriljaens kamp for selvstyre på Sri Lanka har kostet opptil 100.000 menneskeliv, konstaterer FN. Samtidig beskyldes myndighetene på Sri Lanka for å hindre hjelp til tamilske flyktninger.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi anslår at mellom 80.000 og 100.000 mennesker mistet livet i løpet av de 27 årene konflikten pågikk, sier talskvinne for FNs nødhjelpskoordinator, Elisabeth Byrs.

FN krevde onsdag å få adgang til flyktningleirene og beskyldte srilankiske myndigheter for å stenge organisasjonen ute. FN er blant annet bekymret over at det ennå ikke er kommet en oversikt over syke og sårede som fortsatt befinner seg inne i krigssonen.

Full adgang

– Vi må få adgang, jeg gjentar: full adgang, uten den minste hindring, sier Byrs.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon drar fredag til Sri Lanka for å ta flyktningleirene i øyesyn.

Samtidig sier Røde Kors-representanter at situasjonen for de over 200.000 flyktningene fra krigsområdet er «meget kritisk».

Andres Lindner, leder for en gruppe fra tysk Røde Kors i området, sier situasjonen er en av de mest dramatiske i hele verden nå.

– Som etter Rwanda

– Dette ligner på det jeg så etter folkemordet i Rwanda, sier han. Rundt 800.000 mennesker ble massakrert i Rwanda våren 1994.

Han forteller at det er registrert minst 9.000 tilfeller av hepatitt A og 2.600 tilfeller av brennkopper i leirene. Forsyningene av vann er langt under det som anbefales, og de hygieniske forholdene er dårlige.

Regjeringen i Colombo proklamerte mandag at borgerkrigen på øya var over, etter at regjeringsstyrker hadde inntatt opprørernes siste tilholdssted. (©NTB)

Personvernpolicy