Obama jakter på en bærekraftig økonomi

<span style="border-collapse: separate; color: #003366; font-family: Myriad; font-size: 13px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: normal; orphans: 2; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px" class="Apple-style-span">President Barack Obama sammen med lederen for den økonomiske rådgivningsgruppen, tidligere sentralbanksjef Paul Volcker (til venstre) og administrerende direktør i General Electric, Jeffery R. Immelt. Foto: REUTERS/SCANPIX</span>
President Barack Obama sammen med lederen for den økonomiske rådgivningsgruppen, tidligere sentralbanksjef Paul Volcker (til venstre) og administrerende direktør i General Electric, Jeffery R. Immelt. Foto: REUTERS/SCANPIX

<pUSAs økonomi viser tegn til å vende tilbake til normale tilstander, sier president Barack Obama. Men han er fortsatt på jakt etter en mer bærekraftig økonomisk modell.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Presidenten kom med uttalelsen da han onsdag møtte den 16 medlemmer store økonomiske rådgivningsgruppen i Det hvite hus.

– Dere ser at industrien, fagbevegelsen og myndighetene samarbeider bedre enn på lenge, sa Obama ved åpningen av møtet. Han refererte til de nye planene for redusert CO2-utslipp fra biler og atskillig mer drivstoffeffektive kjøretøyer som USAs myndigheter la fram tirsdag.

– Vi er fornøyd med at vi ser litt framgang, noen tegn til at vi er på vei tilbake til det normale i visse deler av finansmarkedet, fortsatte presidenten.

Ny modell

– Men det er åpenbart at noe av det jeg har vært opptatt av siden jeg fikk denne stillingen, er å se lengre enn den umiddelbare krisen som ligger foran oss, for å finne ut hva som er en bærekraftig økonomisk modell etter oppgangen og nedgangen, understreket han.

Rådgivningsgruppen ledes av USAs tidligere sentralbanksjef Paul Volcker (81), og har fått i oppgave å særlig legge vekt på utvikling av arbeidsplasser og produksjon som er miljø- og energivennlige.

– Ren energi er den mest spennende og raskest voksende industrien i det 21. århundret, sa Obama.

Kappløp

Volcker sa etter møtet at det hadde vært «bemerkelsesverdig enighet» om behovet for å skape «grønne arbeidsplasser».

Et annet medlem av rådet, investoren John Doerr, sa at USA ikke hadde råd til å bli liggende etter i kampen om å utvikle miljøvennlig teknologi.

– Vi er med i kappløpet, men vi ligger ikke først, bemerket han.

Den amerikanske sentralbanken la onsdag fram tall som viser et større fall i økonomien i 2009 enn tidligere antatt, men banken sa samtidig at den verste nedgangen kan være over.

Personvernpolicy