Møter hovedvitner i Kongo

MØTER VITNENE I DAG: De to drapssiktede nordmennene i Kongo skal konfronteres med mennene som flyktet fra bilen de satt i da de dødelige skuddene skal ha falt. Foto: Thomas Hubert
MØTER VITNENE I DAG: De to drapssiktede nordmennene i Kongo skal konfronteres med mennene som flyktet fra bilen de satt i da de dødelige skuddene skal ha falt. Foto: Thomas Hubert

<pDrapssiktede nordmenn møter den drepte sjåførens medhjelpere.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kisangani/Molde (NTB-Kjell Herskedal): De to drapssiktede nordmennene i Kongo blir onsdag konfrontert med hovedvitnene til drapet som fant sted 5. mai.

Det opplyser misjonæren Jon Anders Bregård til NTB. Bregård har, sammen med misjonær Rune Edvardsen, hatt kontakt med de to fengslede nordmennene og med kongolesiske myndigheter i Kisangani.

Bregård sier at avhøret skulle ha startet ved 12-tiden, men var blitt noe forsinket.

Våpenet

De to nordmennene, 28 og 27 år gamle, har bedyret sin uskyld. To vitner har pekt ut den ene nordmannen som drapsmann. Det er disse to kongoleserne som skal konfronteres med nordmennene onsdag. Kongoleserne var medhjelpere for leiebilsjåføren Abvedi Kasongo (30) som ble skutt og drept.

– Etter den informasjonen jeg har fått er dette det siste avhøret før myndighetene vil ta nordmennene med til stedet der drapet fant sted. Hensikten er å lete etter våpenet, forklarer Bregård.

Den eldste av de to nordmennene har i avhør forklart at han gravde ned våpenet de hadde med seg. Kongolesiske myndigheter har prosjektilet leiebilsjåføren ble skutt med, og ønsker å finne ut om det kan være nordmennenes våpen som ble brukt.

Lang reise

Nordmennene har i avhør forklart at de ble angrepet av opprørere eller kriminelle. De klarte selv å flykte, mens sjåføren ble drept.

– Trolig vil det ta lang tid å finne dette våpenet. Det er to dagers reise fra militærfengselet i Kisangani til stedet der drapet ble begått. Så vil det sikkert gå med noen dager til leting, sier Bregård til NTB.

Den drepte sjåførens kone krever erstatning for tapet av mannen. Ifølge VG krever hun to hus og et fond som skal dekke hennes sykepleierutdanning. Enken er 27 år gammel.

Thorstein Wangen, som er førstesekretær ved den norske ambassaden i Angola, er i Kisangani som representant for norske myndigheter. Han opplyser at målet er å få saken overført til en sivil domstol i hovedstaden. Det har militære ledere i Kisangani til nå nektet. (©NTB)

Personvernpolicy