- Finanskrise godt nytt for vindkraft

FLERE SLIKE?: Vindmølleparken ved Smøla var blant de første i landet. Nå tror Enova at billigere investeringer kan føre til flere vindkraftinvesteringer. Foto: Scanpix
FLERE SLIKE?: Vindmølleparken ved Smøla var blant de første i landet. Nå tror Enova at billigere investeringer kan føre til flere vindkraftinvesteringer. Foto: Scanpix

<pEnova tror finanskrisen vil hjelpe Norge om å nå vindkraftmålet. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag ble det kjent at åtte utbyggere har søkt om statlige midler i 2009. Søkerne har konsesjon til å produsere til sammen 2,4 TWh.

Les også: Disse vil bygge vindmøller.

Det vil være et steg i retning av regjeringens mål om en vindkraftproduksjone på tre TWh (terrawattimer) innen utløpet av neste år.

Fallende energipriser

Men det er langt igjen. Med 18 kraftverk er Norge fremdeles en lilleputtnasjon når det gjelder utbygging av vindkraft. Bare 0,7 prosent av landets samlede kraftproduksjon kommer fra vindkraft.

Årsakene er flere, men den viktigste er at lave energipriser gjør vindkraft lite lønnsomt. I tillegg har fokuset på klimanendringer ført til større satsing på vindkraft og dermed drevet investeringsprisene oppover. Men det var før finanskrisen. Nå er både investeringskostnader og kraftpris på vei nedover.

- Vi anslår investeringskostnadene har gått ned med ti prosent som følge av finanskrisen, sier Espen Borgir Christophersen, programansvarlig for vindkraft i Enova, til ABC Nyheter.

- Dyrere for staten

Norske vindmølleparker kan levere strøm til rundt 60 øre per kilowattime (kWh). I markedet ligger imidlertid prisen på rundt 30 øre per Kwh.

Prisforskjellen blir kompensert av statlige Enova.

- Man kan si det sånn at dette blir dyrere for staten, men billigere for utbygger Vi dekker differansen mellom driftskostnad og markedspris, sier Christophersen. Enova regner energiprisene tre år fram i tid.

Enova satser på å bruke tre milliarder kroner på å nå Norges mål om tre TWh innen utløpet av 2010.

Men ikke alle utbyggerne er like opimistisk med tanke på mer vindkraftutbygging. Den planlagte vindparken Høg Jæren i Time og Hå på Jæren sa fra seg vindkraftstøtta de fikk i fjor.

- Alt er klart

Årsaken var den fallende energiprisen.

- Da vi søkte om støtte i september hadde vi en kraftpris på i underkant av 50 øre per kWh. Da vi fikk tildelingen var prisen falt til rundt 30 øre. Det betyr at fallet i kraftprisen tilsvarte det vi fikk i tilskudd. Og det var en situasjonen som vi ikke kunne styre, sier Jan W. Ruud til ABC Nyheter.

Han er daglig leder i Norsk VindPro, ett av selskapene bak vindmølleparken på Jæren.

Han tror også at mindre utbyggere vil slite ekstra som følge av at bankene er mer tilbakeholdne med å gi lån.

- Selskaper som er avhengig av å få full oppbakking fra en bank vil få det tøffere, sier Ruud.

Nå håper selskapet på ny støtte som reflekterer dagens kraftpriser. Da vil selskapet stikke spaden i jorda.

- Vi er klare til å begynne å bygge. Alt er på plass, både reguleringsplaner og nødvendige konsesjoner er inne, sier Ruud.

Personvernpolicy