Over 10.000 kjøreturer i hasjrus hver dag

<pDet foretas over 10.000 kjøreturer med cannabispåvirkede sjåfører i Norge hver dag. Det er de foreløpige resultatene av en ny undersøkelse.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelsen er gjennomført av Transportøkonomisk institutt og Folkehelseinstituttet, og har som hovedmål å finne ut hvor mye kjøring vi har på norske veier etter inntak av stoffer som kan påvirke trafikksikkerheten, skriver tidsskriftet Mot Rusgift.

De stoffene som ble funnet oftest, var Zopiklon, som er virkestoffet i sovemiddelet Imovane; kodein, som er virkestoffet i Paralgin Forte; diazepam, som er virkestoffet i Valium, Vival og Stesolid; samt cannabis.

Mens 0,4 prosent av førerne som ble undersøkt hadde alkoholpromille i blodet, var 0,6 prosent påvirket av det aktive stoffet i cannabis, THC. Det betyr at førerne hadde inntatt stoffet mindre enn to timer før kjøring.

Forskningssjef Jørg Mørland ved Folkehelseinstituttet sier til tidsskriftet at konklusjonen på bakgrunn av det som nå er tilgjengelig av forskning, er at cannabisrøyking øker risikoen for dødsulykker betydelig. Risikoen blir mange ganger større enn hos sjåfører som ikke har inntatt noen rusgift. (©NTB)

Personvernpolicy