- Vårt aller, aller viktigste landsmøte

Siv Jensen regner med at vedtakene Frp-landsmøtet fatter til helga, kan bli landets politikk de neste fire årene. Foto: Thomas Vermes
Siv Jensen regner med at vedtakene Frp-landsmøtet fatter til helga, kan bli landets politikk de neste fire årene. Foto: Thomas Vermes

<p- De politiske vedtakene landsmøtet fatter til helga, blir historiens aller, aller viktigste. For de kan bli landets politikk, sier Siv Jensen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette blir en av Fremskrittspartiets aller, aller viktigste valgkamper i historien.

Det sa partiformann Siv Jensen på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag, foran partiets landsmøte som åpner på Gardermoen fredag.

Hvorfor?

- Fordi vi har regjeringsambisjoner. Da betyr det selvsagt mye mer hvilke politiske vedtak fatter. Da kan det bli landets politikk hvis Frp gjør et godt valg, sier Jensen på spørsmål fra ABC Nyheter.

Les alt om landsmøtet på Frps hjemmeside.

- Alt er viktig

Siv Jensen vil ikke ut med hvilket politiske hovedområde partiet skal sette inn hovedstøtet på.

- Hvilken politiske sak vil dere fronte som nr. én i valgkampen?

- Hele programmet blir viktig, sier hun til ABC Nyheter.

- Jamen...

- Nei, jeg nekter å sette noe foran noe annet. For meg blir det like viktig å få orden på eldrepolitikken, som å få dreis på samferdselen. Alt er viktig, insisterer formannen.

Mer stress for å få ut ikke-vestlige?

Regjeringen lanserte mandag en tilbakesendelsesavtale med Irak, som skal få ut mange av irakerne som er her i landet og til nå ikke har kunnet bli sendt hjem.

- Presser det utspillet dere til mer ytterliggående tiltak for å begrense innvandringen fra ikke-vestlige land?

- På ingen måte. Jeg er veldig glad hver gang vi får bekreftelse fra andre partier på at det vi har sagt i 30 år, er riktig, svarer Jensen, som mener det fortsatt er svakheter i avtalen regjeringen har inngått med Irak.

- Her skiller de mellom alle ukjente irakere, og Mullah Krekar. Hvis de har tillit til at irakerne behandler de hjemsendte på en skikkelig måte, så må vi ha tillit til at de gjør det med Krekar også, mener Jensen.

Heller demokrati enn arroganse

- Selvsagt er det naturlig at jeg blir spurt om å danne regjering hvis det blir ikke-sosialistisk flertall. Vi er størst, og vi er opptatt av at demokratiet skal virke, sier hun på de tilbakevendende spørsmålene om regjeringsalternativer.

- De andre partiene har hatt en tendens til å regne med vår støtte, men ikke å gi den innflytelsen vi fortjener. Tiden for å støtte en regjering uten Frp, er over, gjentok hun og slo fast:

- Små partier må legge fra seg arrogansen og la demokratiet virke!

Går gjerne alene

- En ren Fremskrittsparti-regjering er like aktuell som en ren Arbeiderparti-regjeringen hvis det er situasjonen. Men det er opp til velgerne å bestemme dette, framholder Jensen.

Og de tillitsvalgte i Frp vil ha statsministeren.

- Partiet er klart for valgkamp og vi er styringsklare. Vi skal vedta programmet som skal være grunnlaget hvis vi skal gå til forhandlinger med andre partier om en koalisjonsregjering.

Det blir tidenes største Frp-landsmøte med over 600 påmeldte, varsler Siv Jensen, som er partiets siste formann og første leder.

I hvert fall hvis landsmøtet følger anbefalingen fra et enstemmig landsstyre og endrer tittelen.

Diskutert i to år

Nestleder Per Sandberg har ledet programkomiteen, som har hatt en toårig prosess på gang. Hele fire høringsrunder underveis, hvorav to av dem faktisk var åpne utenfor partiet også, har ryddet mange av uenighetene ut av veien.

- Det blir debatt om juryordning, homofiles rettigheter og bompenger, regner han med, og legger til:

- Det resultatet vi havner på i programmet, vil bli grunnlag for forhandlinger med andre partier.

Personvernpolicy