Spennvidde i Bergen

Sissel Kyrkjebø og Bryn Terfel.  (Foto/Copyright: Clive Barda DG/Festspillene.no)
Sissel Kyrkjebø og Bryn Terfel.  (Foto/Copyright: Clive Barda DG/Festspillene.no)

<pFestspillene i Bergen åpner onsdag og skal underholde sine gjester de neste 14 dagene. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Totalt skal det avvikles rundt 160 arrangementer, konserter, teater, opera, kirkekonserter, utekonserter, hindufestival og mye mer.

Årets festspilldikter er Per Petterson, årets festspillkunstner er Leonard Rickhard. Den høytidelige åpningen foretas av konge Harald mens kulturminister Trond Giske (Ap) holder festtalen.

Parkkonsert

En av de store begivenhetene under årets festspill ventes å bli parkkonserten med Sissel Kyrkjebø, Bryn Terfel og Bergen Filharmoniske Orkester. Den finner sted på Festspillenes nest siste dag, 2. juni.

Nygårdsparken midt i byen er scene, og de to skal framføre både operahøydepunkter og vakre folketoner.

Jon Fosse hylles. (Foto: festspillene.no)Jon Fosse hylles. (Foto: festspillene.no)

Allerede åpningsdagen er det lagt opp til premiere på musikkspillet «Sounds Like You» av den danske komponisten Bent Sørensen. Her kan publikum oppleve Ane Dahl Torp og Trond Espen Seim i de to hovedrollene.

Opera og konserter

«Tolvskillingsoperaen» med Berliner Ensemblet settes opp på Den Nationale Scene i regi av Robert Wilson.

I Grieghallen blir det flere store musikkopplevelser. Den svenske sangeren Anne Sofie von Otter framfører blant annet Händels arier mens norske Leif Ove Andsnes sammen med Det norske kammerorkester og Det Norske Solistkor holder konserter med klassisk musikk på programmet.

De framfører også en komposisjon av den norske komponisten Knut Wiggen, som er en pioner innen elektronisk musikk. Flere av Wiggens verker skal framføres under Festspillene.

Siste festspilldag, 3. juni, står Händels «Messias» på programmet. Et kor med 300 sangere skal delta.

Fosse feires

Flere teaterstykker framføres under Festspillene. Regissørene Vegard Vinge og Ida Müller har satt opp en omarbeidet utgave av Henrik Ibsens «Vildanden» mens det er urpremiere på stykket «Elephant Stories» med tekster av Tore Vagn Lid og Elfriede Jelinek.

Festspillene i samarbeid med Den Nationale Scene markerer også at forfatteren Jon Fosse er 50 år. Det feires ved at det første stykket han fikk oppført på teater, «Og aldri skal vi skiljast», settes opp på nytt. Dessuten blir det en oppsetting av Fosses «Dødsvariasjonar», en musikalsk versjon av stykket «Andvake» samt opplesning av tekster og seminar om Fosses diktning.

Uteprogram

Festspillene satser for fjerde år på rad på et uteprogram under tittelen Ojoj-festivalen. Det skal bringe kunsten ut til publikum i Bergens gater.

Arrangørene lover rundt 100 stunts i gatene. Blant arrangementene er «Barnevognballett» med mødre og barn, det blir sang fra byens tak, undersjøisk musikk fra ubåter og musikere ute i gatene.

Dessuten kan publikum selv få høste hemningsløs applaus fra en applausmaskin plassert utenfor teateret, heter det i programmet. (©NTB)

Personvernpolicy