Nekrolog:

Lennart Persson (1951-2009)

ABC Nyheters faste spaltist Lennart Persson døde i går, 58 år gammel.
ABC Nyheters faste spaltist Lennart Persson døde i går, 58 år gammel.

<pMannen bak Lennarts hörna her på ABC Nyheter, Lennart Persson, er død, 58 år gammel.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En viktig bidragsyter både i ABC Nyheter og i en rekke svenske medier er gått bort.En viktig bidragsyter både i ABC Nyheter og i en rekke svenske medier er gått bort.

De av dere som har fulgt med på musikkdekningen her på ABC Nyheter de siste to årene har fått med dere den faste spalten, «Lennarts hörna», til den svenske musikkskribenten Lennart Persson. Der har Lennart, hver fjortende dag, gitt oss musikalske essays av et oppsiktsvekkende høyt kaliber. For å bevare det spesielle i Lennarts måte å fortelle på, har vi latt være å oversette fra svensk til norsk.

Da vi, i går kveld, fikk budskapet om at Lennart hadde gått bort, etter et svært kort sykeleie, sto det klart for oss at Skandinavia har mistet sin beste musikkskribent, at norsk musikk har mistet en av sine mest innflytelsesrike venner og at vi har mistet en meget god venn og fellow musikkmisjonær.

I Sverige er Lennart Persson en institusjon, noe så uvanlig som en godt likt kritiker og en mann som har vært med på å forme svært mange musikkfans' smak. Ikke bare som skribent, men også som deleier i Skandinavias mest unike platebutikk, Musikk & Konst i Malmö, en butikk som bare selger bra plater!

Lennart Persson skrev for en rekke av Sveriges største aviser, han jobbet for Sveriges Radio og de siste årene var han seniorreporter på et av Skandinavias få gjenlevende musikkmagasiner, Sonic.

Underveis var han en pioner innen publisering av egne magasiner; velskrevne, ordentlige fanziner kalt Larm og Feber. I en periode etter årtusenskiftet var Feber både kulturbillag i Expressen og den første seriøse musikkavisen på nettet. Lennart drev Feber sammen med tre andre profilerte svenske journalister: Mats Olsson, Andres Lokko og Jan Gradvall.

Med ujevne mellomrom satte disse karene også sammen subjektivt utvalgte CD-samlinger rundt forskjellige temaer, den siste fra Lennarts platesamling het «Feber 3: Lennart Persson - Folk/Rock» og kom i fjor.

Lennart rakk også å gi ut to essaysamlinger, bygget på artikler han har skrevet for blant annet Sydsvenska Dagbladet, Trots Alt, rootsy.nu og ABC Nyheter, under titlene «Sånger om Kärlek» og «Sånger om sex, Gud och ond bråd død». Breddfulle av Lennarts unike prosa, bygget på et stort, romantisk hjerte, et utrolig engasjement på vegne av musikken og en oppdagerlyst som hele tiden førte ham utenfor den brede musikalske allfarveien.

Lennarts filosofi var fundert på oppfatningen om at musikk du ikke hadde hørt før, var ny for deg. Helt uavhengig om den var spilt inn i Mississippi på 30-tallet, i Memphis på 50-tallet, i Nashville på 60-tallet, i London på 70-tallet, i Norrköping på 80-tallet, i Malmö på 90-tallet eller i Halden på 2000-tallet.

Da Midnight Choirs Paal Flaata ga ut sitt solo debutalbum, «In Demand», skrev Lennart følgende i sin anmeldelse i Expressen: «Noen bør reise en statue av Flaata på Karl Johan».

Lennart Persson har allerede reist en statue av seg selv i form av å ha påvirket flere generasjoner musikkskribenter, musikkelskere og artister til å lete etter musikalsk gull bortenfor hitlistenes og mainstreammedias bedøvende summing.

Lennart etterlater seg kone, barn og barnebarn.

Personvernpolicy