Politiet lover å fjerne rusmiljøer i Oslo

En mann som har satt en overdose heroin. Illustrasjonsfoto: Scanpix
En mann som har satt en overdose heroin. Illustrasjonsfoto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFire av fem åpne rusmiljøer i Oslo skal fjernes innen utgangen av neste år. Politiet vil ikke tolerere åpenlyst kjøp, salg og bruk.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Politimesteren har sagt at nok er nok. Hele Oslo politidistrikt kommer til å bli involvert for å få fjernet de åpne brukermiljøene, sier Kåre Stølen, stasjonssjef ved Grønland politistasjon tilDagsavisen.

Ifølge bladet Politiforum skal innsatsen konsentreres om rusmiljøene langs nedre del av Karl Johan, Vaterland, Grønland, Grünerløkka, Akerselva og ved Oslo S.

– Vi skal ta både dem som selger og kjøper narkotika på disse stedene. Hvis de flytter til andre steder, skal vi følge etter dem. Vi skal ikke lenger ha noen åpne rusmiljøer i Oslo, sier Stølen.

Poster

Stølen anslår at de omtalte rusmiljøene omfatter mellom 4.000 og 5.000 personer som bruker heroin og andre tyngre stoffer som amfetamin og kokain.

De positive erfaringene med en mobil politipost på Grünerløkka, der det nesten ikke er flere langere igjen, har ført til at man vil opprette slike poster i nærheten av rusmiljøene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stølen, som tidligere har etterlyst tiltak fra Oslo kommune og helsemyndighetene, håper at helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hansens (Ap) løfte om økt innsats for de narkomane på sikt kan føre til konkrete tiltak.

Skeptisk

Leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen, er skeptisk. Han synes den nye aksjonen høres brutal og dobbeltmoralsk ut.

– Politiet har hatt så mange og kraftige aksjoner gjennom årene at de i seg selv beviser at den slags ikke gjør saken noe bedre. Under aksjonene er – i tillegg til den forferdelige behandlingen av syke mennesker – miljøet spredt utover i byen. Når aksjonene er over, samles miljøene igjen. Enten der aksjonen begynte eller like bortenfor, sier Knutsen. (©NTB)