- Frykter blodigere kriger

SKUMMELT: Erik Solheim frykter at flere stater vil se fordelene med å skjerme kriger fra medias søkelys. Foto: Scanpix.
SKUMMELT: Erik Solheim frykter at flere stater vil se fordelene med å skjerme kriger fra medias søkelys. Foto: Scanpix.

<pErik Solheim frykter andre stater skal lære av Sri Lanka etter den blodigste krigen på lenge.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utviklingsminister Erik Solheim har fulgt konflikten på Sri Lanka tett. Senest i går var han i kontakt med ledelsen av LTTE-geriljaen på øystaten. Da hadde de gitt beskjed til srilankiske myndigheter om at de var klare til å gjennomføre en full overgivelse til Røde Kors, som en uhildet tredjepart.

- Det var ikke regjeringen interessert i, og i dag fikk vi beskjeden om at den siste delen av ledelsen til tamiltigrene var drept, sier Solheim til ABC Nyheter.

Stengt ute

Konflikten som har rast det siste halvåret har vært totalt skjult for det internasjonale samfunnet. Verken Røde Kors, EU, FN eller noen andre internasjonale representanter fått tilgang til området der krigen mellom den velorganiserte regjeringshæren og LTTE-geriljaen har rast.

Flere hundre tusen sivile har blitt drevet på flukt, og mange av dem har blitt regelrett fanget inne i områdene der de hardeste kampene har rast som verst. Nå jobber det internasjonale samfunnet, med FN og Røde Kors i spissen for å få tilgang til de store flyktningleirene, men foreløpig uten hell.

- Nå er det den største oppgaven, og noe vi jobber med konstant. Vi må sikre full adgang til disse leirene så snart som mulig, sier Solheim til ABC Nyheter.

- Er det grunn til å tro at regjeringen vil gi en slik tilgang, all den tid man har nektet dette gjennom hele konflikten?

- Jeg vil ikke spekulere i det nå. Nå får vi bare håpe at situasjonen blir bedre for de mange tusener som lider på Sri Lanka, og jeg vet at et samlet internasjonalt samfunn vil kjempe for det, sier Solheim.

Må gi gode vilkår

Han mener regjeringen på Sri Lanka nå har muligheten til å bli gode seierherrer, men han mener det er vanskelig å si om de kommer til å benytte den muligheten.

- Det som er sikkert er at regjeringen har vunnet den konvensjonelle krigen, og nå har de muligheten til å vinne freden. Vi mener at de straks må sørge for at tamilene får en representasjon som de vil være fornøyde med, og presidenten har en unik sjanse til å få dette til. Nå blir det opp til ham, og for oss i det internasjonale samfunnet å tilskynde at dette skjer, sier Solheim.

- Farlig trend

Krigene i Gaza og Sri Lanka har blitt utkjempet uten at media har fått tilgang til områdene, noe som har ført til at sannheten om hva som har skjedd under kampene har blitt tilbakeholdt. Akkurat nå er det samme i ferd med å skje i Pakistan. Denne utviklingen mener Solheim er svært skummel, og han er redd for at det fører til blodigere krigshandlinger.

- Det er en veldig farlig trend. Jeg tror det fører til mindre respekt for sivilbefolkningen og deres forhold. Det blir en informasjonsblackout som jeg er redd fører til mer blodige konflikter enn om media er i stand til å ansvarliggjøre de krigførende partene, sier Solheim.

- Hvis noen tar den lærdommen at de kan gjøre hva de vil, så lenge media ikke får se det, så vil vi se mer blodige kriger i tiden som kommer, sier han.

Personvernpolicy