Irakere uten asyl sendes hjem

RETURNERES: Irakere som har fått avslag på asylsøknaden sin vil nå bli sendt hjem. FOTO: Scanpix
RETURNERES: Irakere som har fått avslag på asylsøknaden sin vil nå bli sendt hjem. FOTO: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNorge har undertegnet en avtale om retur av irakere som har fått avslag på asyl i Norge, men mulla Krekar får bli.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avtalen vil berøre mange mennesker, uten at arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) mandag kunne si nøyaktig hvor mange som har fått avslag.

Irak er ett av de land som har produsert flest asylsøkere de siste årene. I 2008 søkte 2512 irakere asyl her i landet, i 2007 var tallet 1227, viser foreløpig statistikk fra Utlendingsdirektoratet.

Avtalen betyr ikke at den omstridte Mulla Krekar, som er irakisk kurder, må reise fra Norge.

Risikerer dødsstraff

– Krekar blir ikke sendt tilbake, for han risikerer fremdeles dødsstraff i Irak. Det ville bryte med Norges internasjonale forpliktelser å sende ham tilbake nå, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Støre understreker at Norge deltar i kampen for å få de land som fremdeles praktiserer dødsstraff til å endre sin politikk. Dersom Irak opphever dødsstraff, vil Krekar bli sendt ut av Norge i løpet av kort tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er glad for at det nå er enighet om en avtale som etablerer mekanismer for samarbeidet med irakiske myndigheter om retur i ordnede former av irakere som ikke har gyldig grunn for opphold i Norge, sier Støre.

Hjem med tvang

Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) sier at regjeringen i utgangspunktet vil at alle med endelig avslag skal returnere frivillig, men at avtalen gir grunnlag for å tvangsreturnere dem som nekter å forlate Norge.

– Dette er i utgangspunktet en avtale om tvangsretur, men slike avtaler kan stimulere til at flere benytter seg av frivillig retur, sier Dag Terje Andersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De som reiser frivillig vil få en returpakke med økonomisk støtte, blant annet en reetableringsstøtte på 25.000 kroner. Slik skal det unngås at de som kommer tilbake blir til byrde for det irakiske samfunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Færre vil komme

Ordningen med frivillig retur har eksistert en stund, men så langt har bare om lag 200 personer benyttet seg av frivillige ordninger. Avtalen om tvangsutsendelse inngår i regjeringens tiltak for å redusere tilstrømningen av asylsøkere uten beskyttelsesbehov.

– I Sverige, som er det landet som har tatt imot flest irakiske asylsøkere, gikk andelen ubegrunnede søknader ned da en avtale om tilbakesendelse forelå, sier Andersen.

For noen dager siden undertegnet Danmark og Irak en avtale om tvangsutsendelse av asylsøkere fra Irak. Den betyr at nærmere 300 asylsøkere som har fått avslag på sine søknader, blir sendt hjem.

Kan tro på

Spørsmål er reist om myndighetene i Irak er solide nok til at den norske regjeringen kan tro på løftene om at hjemsendte irakere blir forsvarlig mottatt.

– Dette sier også noe om i hvilken retning det går med Irak, når landet nå er klart til å inngå en forpliktende avtale på denne måten, sier Støre.

Utenriksministeren gjentok flere ganger mandag at forhandlingene med Irak har vært svært krevende, men at også dette er et uttrykk for at Iraks infrastruktur er på vei opp. (©NTB)


Oppdatert med en ytterligere utvidet versjon.