- Vi har beseiret Tigrene

FLYKTER: Flyktninger rømmer kampområdene i de nordøstlige deler av Sri Lanka. Presidenten erklærte søndag seier i kampen mot LTTE.  Foto: Scanpix
FLYKTER: Flyktninger rømmer kampområdene i de nordøstlige deler av Sri Lanka. Presidenten erklærte søndag seier i kampen mot LTTE.  Foto: Scanpix

<pTamiltigrene (LTTE) er nå beseiret militært, erklærer Sri Lankas president. Men geriljasoldater er klare på å kjempe til døden. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er med ære jeg erklærer at min regjering med våre væpnede styrkers fulle hengivelse i en enestående humanitær operasjon har beseiret LTTE militært, sa president Mahinda Rajapakse, i en tale til G11-toppmøtet i Jordan.

Regjeringsstyrkene på Sri Lanka hevdet tidligere lørdag at de har tatt kontroll over den siste resten av kyststripe som den tamilske LTTE-geriljaen har kontrollert nordøst på Sri Lanka.

Titusenvis på flukt

Rajapakse sa at han nå kunne reise hjem til et land «fri for opprørsgruppens barbariske handlinger».

Det er ikke klart hva som har skjedd med LTTEs lederskap, som antas å være isolert i et lite område på den nordøstlige delen av øya.

Den siste offensiven har ført titusenvis av sivile på flukt. Ingen journalister slipper inn i kampområdene, og det er derfor umulig hvordan sivile har blitt rammet.

Ifølge srilankiske myndigheter har mer enn 18.000 sivile forlatt konfliktsonen i løpet av de siste 48 timene.

Levende skjold

Ifølge BBC befinner det seg fremdeles sivile i det siste landområde som Tigrene fremdeles kontrollerer. Det er ventet at geriljasoldatene som ennå ikke har overgitt seg vil kjempe til døden.

Det fryktes også at tusenvis av sivile vil bli brukt som levende skjold.

President Rajapakse beskriver overfor nyhetsbyrået AFP den siste offensiven som «humanitær operasjon». FN og flere regjeringer har bedt Sri Lanka om å ta hensyn til sivilbefolkningen i den siste offensiven.

Personvernpolicy