Advokat nektes å forsvare Suu Kyi

Advokat og menneskerettighetsaktivist Aung Thein, nektes å forsvare Aung San Suu Kyi. Har har de samtaler på telefonen. (Foto: Scanpix)
Advokat og menneskerettighetsaktivist Aung Thein, nektes å forsvare Aung San Suu Kyi. Har har de samtaler på telefonen. (Foto: Scanpix)

<pMilitærjuntaen i Burma nekter den framtredende advokaten og menneskerettsaktivisten Aung Thein å forsvare Aung San Suu Kyi. Protestene mot fengslingen av fredsprisvinneren vokser både i USA og i Asia.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rangoon (NTB-Reuters-AFP): Aung Thein opplyste lørdag at han dagen før fikk sin lisens til å arbeide som advokat inndratt. Aung San Suu Kyi blir fortsatt holdt innesperret i det beryktede Insein-fengselet i Rangoon, og er siktet for å ha brutt betingelsene for at hun fikk være i husarrest.

– Anklagene mot Suu Kyi kan være et forsøk på å befeste militærjuntaens grep om makten før valget som etter planen skal holdes neste år, skriver International Herald Tribune.

Avisen antydet at fengslingen av fredsprisvinneren kan bli langvarig.

Asia protesterer

Tre medlemmer av den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN har sagt seg bekymret over behandlingen av Suu Kyi. Indonesia, Singapore og Thailand retter kritikk mot Burma, som også er med i ASEAN.

– De tre landenes utspill betegnes som uvanlig. Det har nemlig vært regnet som god skikk og bruk at ASEAN-land ikke blander seg inn i hverandres indre anliggender, skrev den thailandske avisen Bangkok Post lørdag.

Thailands utenriksminister Kasit Piromya har sagt at regjeringen i Bangkok ønsker at Suu Kyi og andre politiske fanger i Burma skal bli satt fri. Verdenssamfunnet ser med uro på utviklingen etter arrestasjonen av fredsprisvinneren, framholdt han.

USA forlenger

USAs president Barack Obama har forlenget de amerikanske straffetiltakene mot den burmesiske juntaen.

– Jeg har kommet fram til at det er nødvendig å opprettholde de nasjonale unntakstiltakene overfor Burma, framholder Obama.

Juntaen har holdt Aung San Suu Kyi i husarrest i 13 av de siste 19 årene. I 1990 ledet hun sitt parti, Nasjonalligaen for demokrati NLD, til valgseier. Generalene godtok ikke resultatet og ser nå ut til å ville bringe Suu Kyi til taushet foran nye valg som planlegges holdt i 2010.

FN og USA har stilt seg i spissen for krav om at Suu Kyi straks må settes fri, etter at hun sist torsdag ble hentet i sitt hjem og brakt til Insein. Det skjedde etter at en eksentrisk amerikaner hadde svømt over en innsjø og tatt seg inn i huset hennes. (©NTB)

Personvernpolicy