Innleder storoffensiv

Innleder storoffensiv
Innleder storoffensiv

<pSri Lankas regjering mener at Tamiltigrene (LTTE) vil være knust i løpet av helgen og trosser alle advarsler om en humanitær katastrofe.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en flere måneder lang offensiv skal nærkampene nå være i gang nordøst på Sri Lanka, ifølge en LTTE-vennlig kilde.

Etter 30 års borgerkrig nærmer det seg trolig slutten for den tamilske geriljagruppa – i det minste i dens nåværende form. Gruppa har helt siden 1970-tallet kjempet for et selvstyrt tamilsk område nord på Sri Lanka.

LTTE-ledere skal allerede ha ringt tamiler i utlandet og gitt beskjed om at de regner med å bli drept, ifølge en anonym diplomat som uttaler seg til nyhetsbyrået Reuters.

– Ingen løsning

– Dette er siste fase i en konvensjonell krig mellom to stående hærer, men de etniske problemene er langt fra over. Hvis ikke regjeringen kommer med et sjenerøst tilbud til tamilene, vil konflikten bare ta nye former, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) til NTB.

FNs sikkerhetsråd kom denne uken med sin første formelle uttalelse om konflikten, men den har ikke bidratt til å bremse regjeringens fremrykking.

– Den var god og riktig, men den kom for sent til å ha noen effekt. Den skulle kommet for uker eller måneder siden, mener Solheim, som selv har drevet aktivt fredsdiplomati på Sri Lanka.

– Ufattelig katastrofe

Mens myndighetene kaller krigen for en frigjøringsaksjon for de mellom 20.000 og 50.000 sivile i krigssonen, melder LTTE-vennlige kilder at hundrevis av sivile blir drept og lemlestet.

Også Røde Kors beskriver situasjonen som ekstrem. Det er ikke lenger mulig å bringe inn forsyninger og evakuere sårede, og de sivile er overlatt til seg selv, ifølge Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).

– Våre ansatte er vitne til en ufattelig humanitær katastrofe. Ingen hjelpeorganisasjon kan hjelpe dem under de nåværende omstendigheter, sier ICRCs operative leder, Pierre Krähenbühl, i en pressemelding fredag.

India-valg

Det LTTE-vennlige nettstedet TamilNet mener at regjeringen forsøker å sluttføre offensiven før det søndag blir klart hvem som vinner valget i India.

Både regjeringen og LTTE håper på støtte fra India, som selv har en stor tamilsk minoritet, men som i 1991 opplevde at tamilske separatister drepte statsminister Rajiv Gandhi.

LTTE har i årevis villet ha India som fredsmegler, men New Delhi har ikke ønsket en rolle som kan skape problemer på hjemmebane. I stedet var det Norge som bidro som tilrettelegger da partene forhandlet fram en våpenhvile i 2002.

Solheim sier at det er uvisst om regjeringen vil bruke timer, dager eller uker på å beseire Tamiltigrene.

– Også i januar sa de at krigen ville være over på en uke. Nå har det gått fire måneder, og den er ennå ikke over, fastslår Solheim.

Fordømte LTTE

FNs sikkerhetsråd fordømte denne uken LTTE, både for terrorhandlinger gjennom mange år og for å holde sivile som menneskelige skjold. Samtidig anerkjente de Sri Lankas rett til å kjempe mot terror, men uttrykte bekymring for hærens bruk av tungt skyts i områder med mange sivile.

Solheim mener at uttalelsen var streng nok og tror ikke at regjeringen på Sri Lanka oppfattet den som et grønt lys til regjeringens offensiv, slik Tverrpolitisk

solidaritetsgruppe for Sri Lanka, som består av en rekke stortingsrepresentanter, sa torsdag.

– Rådet brukte sterkest språk om tigrene, men stilte de strengeste kravene til myndighetene, sier Erik Solheim.

Personvernpolicy