Avdekket terrorplaner i Norge

Avdekket terrorplaner i Norge
Avdekket terrorplaner i Norge

<pPolitiets sikkerhetstjeneste (PST) skal ha avdekket planer om terrorangrep i Norge.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg kan si med hånden på hjertet at vi i flere saker har sendt personer ut av riket som var i ferd med å gjøre noe som kunne blitt alvorlig, sier PST-sjef Jørn Holme til NRK.

Politiet skal også ha hatt samtaler med en rekke personer som har blitt stoppet og advart av den norske sikkerhetstjenesten.

– Vi har sagt at vi ikke aksepterer at de går videre i sine ekstreme, voldelige miljøer, sier Holme.

Aksjonerte mot 25

PST skal ha aksjonert mot 25 unge menn, ingen av dem har etnisk norsk opprinnelse.

–25 voksne menn som alle tilhører samme krets, ble systematisk oppsøkt av tjenestemenn fra PST. Etter en nøye avveining av tidspunktet valgte vi å gjennomføre fortrolige samtaler med hver enkelt av dem. Dette skjedde som ledd i vårt arbeid med å forebygge mulige terrorhandlinger, sier Holme til Dagbladet.no.

Samtalene ble blant annet gjort for å forhindre at de norske ungdommene skulle dra på jihad-reiser.

I vinter

Holme bekrefter at alle mennene var bosatt på Østlandet og at hoveddelen av operasjonen skjedde i vinter. Blant de 25 er det ifølge Holme både utlendinger og norske statsborgere.

PST-sjefen vil ikke si om noen er pågrepet i saken.

Etter det Dagbladet.no erfarer, ble det over lengre tid gjennomført overvåking i form av blant annet telefonavlytting og spaning mot flere av mennene.

Enkelte av samtalene kunne tolkes som ønsker om å utføre terrorhandlinger i Norge. Andre dreide seg om «hellig krig» i utlandet. Det skal ikke ha blitt avdekket at noen var i ferd med å planlegge terrorisme mot navngitte mål.

Ekstrabevilgning

Justisminister Knut Storberget (Ap) skal ha blitt orientert av PST om etterforskningen av de 25 mennene.

– Saker som er rettet mot det ekstreme islamistiske miljøet i Oslo, er illustrerende for den forebyggende virksomheten til PST som er så viktig og som jeg i min periode som justisminister har vært veldig opptatt av, sier Storberget.

PST får i revidert nasjonalbudsjett, som ble lagt fram fredag, 25 millioner ekstra for å forebygge terror

Personvernpolicy