Australia tror ikke på norsk seier

SORRY ALEXANDER: Australske Alistair Birch (innfelt) tror Hellas vil slå Norge i år. Foto: Scanpix/Sverre Bjørstad Graff.
SORRY ALEXANDER: Australske Alistair Birch (innfelt) tror Hellas vil slå Norge i år. Foto: Scanpix/Sverre Bjørstad Graff.

<pSelv om landet ikke kan delta i Melodi Grand Prix, digger australiere den store musikkonkurransen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det slår aldri feil. Like sikkert som at Norge aldri får tolv poeng fra Sverige (bank i bordet), reiser en håndfull journalister rundt halve kloden for å dekke Melodi Grand Prix.

Helt fra Australia kommer de som har reist lengst. For Eurovisjonskonkurransen er ikke noe som bare engasjerer i vår verdensdel. Også i Australia følger folk med og har sine favoritter.

Journalist Alistair Birch fra Perth leverer daglige innslag til australsk radio fra olympiahallen i Moskva hvor hele arrangementet foregår. Og han tror ikke Norge vil vinne i år.

- Middels til svak kvalitet

- Kvaliteten på det norske bidraget er fra middels til svakt. Låten i seg selv er svak, men showet rundt var fabelaktig i den opprinnelige NRK-versjonen. Dessverre har de ikke klart å overføre dette godt nok til scenen her i Moskva, mener Birch, som spår at det kommer til å bli komme mange reaksjoner på dette i etterkant.

- Norge vil nok likevel bli blant topp fem, men vinne gjør de ikke.

Ifølge radioreporteren er det Hellas som kommer til å vinne i år. Og det vil glede mange i hjemlandet Australia.

- Teksten til den greske låta er laget av to talentfulle låtskrivere fra Sydney, derfor heier hele nasjonen på dem. Denne helga er hele Australia gresk-australsk, ler Alistair Birch.

- Australia deltar alltid

Ifølge Birch skyldes den australske entusiasmen for Eurovisjonen at Australia består av immigranter.

- Vi har mange mennesker som har kommet hit fra England, Irland, Nederland, Litauen, Tyrkia, ja faktisk fra hvert ett hjørne av Europa. Og selv om det er et europeisk arrangement er dette den eneste gangen i året vi kan samles for å feire 'gamlelandet'.

- Jeg har hørt et sted at Australia har hatt et ønske om selv å få delta?

- Vi har alltid deltatt. Johnny Logan er født i Australia og var fortsatt australsk statsborger de to første gangene han deltok i Eurovisjonen. Hvert eneste år har noen australske artister, komponister eller låtskrivere vært med på ett eller annet vis.

- Men hva med å delta som egen nasjon?

- Vi jobber med saken og ønsker å delta i Asia og stillehavsversjonen av Eurovisjonen, en slags Asiavision. Det første arrangementet skal gå av stabelen i november, men vi kommer trolig ikke til å delta før til neste år.

Personvernpolicy