Hamas stopper Norsk Folkehjelps arbeid i Gaza

<span style="border-collapse: separate; color: #003366; font-family: Myriad; font-size: 16px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: normal; orphans: 2; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px" class="Apple-style-span"> Generalsekretær Petter Eide i Norsk Folkehjelp sier de blir hindret av </span><span style="border-collapse: separate; color: #003366; font-family: Myriad; font-size: 16px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: normal; orphans: 2; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px" class="Apple-style-span">Hamas i arbeidet med å fjerne </span><span style="border-collapse: separate; color: #003366; font-family: Myriad; font-size: 16px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: normal; orphans: 2; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px" class="Apple-style-span">udetonerte eksplosiver. Foto: Scanpix<br></span>
Generalsekretær Petter Eide i Norsk Folkehjelp sier de blir hindret av Hamas i arbeidet med å fjerne udetonerte eksplosiver. Foto: Scanpix

<pHamas nekter Norsk Folkehjelp å fjerne udetonerte eksplosiver fra husruinene i Gaza.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Israel omsider i mars ga internasjonale sprengstoffeksperter inngang til Gaza, sto Norsk Folkehjelp klar. Når organisasjonen nå endelig er inne, blir den stoppet av de lokale Hamas-myndighetene i Gaza, og trekker seg nå ut.

– Myndighetene i Gaza ønsker verdens oppmerksomhet om sin humanitære situasjon på grunn av den massive israelske bombingen. Når de nå får tilbud om hjelp, er det påfallende og kritikkverdig at de ikke lar oss utføre jobben på en trygg og forskriftsmessig måte, sier generalsekretær Petter Eide i Norsk Folkehjelp til Dagbladet.

Norsk Folkehjelp informerte torsdag norske myndigheter om saken.

24.000 hjem ble ifølge FN ødelagt som følge av de israelske angrepene. De udetonerte eksplosivene ligger fortsatt i husruinene. Så langt har sju mennesker mistet livet på grunn av udetonerte eksplosiver, melder TV-kanalen Al Jazeera.

Det finnes strenge internasjonale standarder for hvordan opprydningsarbeid av denne typen skal skje. Først skal eksplosivene lokaliseres og merkes, og deretter oppbevares på et trygt sted, før de til slutt skal ødelegges.

Men ifølge en reportasje på Al Jazeera planlegger palestinerne å ta grep selv. Den militante palestineren Abu Ahmad sier at han og hans gruppering Qassam-brigaden nå plukker opp udetonerte eksplosiver for å bruke dem til miner og andre eksplosiver ved en senere anledning. (©NTB)

Personvernpolicy