Varsler sluttoffensiv på Sri Lanka

Situasjonen for sivilbefolkningen blir stadig mer kritisk i krigssonen på Sri Lanka. Foto. REUTERS/SCANPIX
Situasjonen for sivilbefolkningen blir stadig mer kritisk i krigssonen på Sri Lanka. Foto. REUTERS/SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pRegjeringsstyrkene på Sri Lanka kommer til å innta de siste opprørskontrollerte områdene i løpet av to døgn og vil redde den innesperrede sivilbefolkningen, lover president Mahinda Rajapakse.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Presidenten forsikrer om at den gjenværende sivilbefolkningen vil bli frigjort fra Tamiltigrenes klør i løpet av de neste 48 timene, sier lederen for regjeringens informasjonskontor, Anusha Palpita.

LTTE-geriljaen, som også er kjent under navnet Tamiltigrene, er de siste månedene drevet fra skanse til skanse og kontrollerer nå bare et lite område helt nordøst i landet.

Mange sivile

Regjeringen i Colombo anslår at det fortsatt befinner seg 20.000 sivile i det opprørskontrollerte området, mens FN anslår tallet til 50.000.

Torsdag skal rundt 5.000 sivile ha tatt seg ut av krigssonen ved å vasse over en grunn lagune, opplyser regjeringskilder.

Hjelpearbeidere fortviler over at de ikke makter å bringe mat, vann og medisinsk utstyr inn til de gjenværende, og de anklager både LTTE for å bruke sivilbefolkningen som skjold og regjeringsstyrkene for å ta lite hensyn ved å bruke tungt skyts mot området.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Presset øker

Det internasjonale presset for å få i stand en våpenhvile øker dag for dag, men både regjeringen i Colombo og LTTE fastholder at de vil kjempe til siste slutt.

FNs sikkerhetsråd er svært bekymret over sivilbefolkningens skjebne og fordømte torsdag LTTE.

FN er også bekymret over at regjeringshærens bruk av tungt skyts, noe regjeringen i Colombo hevder at de ikke benytter.

Utsending fra Ban

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sender nå sin nestkommanderende til Sri Lanka for å presse de stridende partene til å beskytte sivilbefolkningen i krigssonen.

– Ban sender sin stabssjef Vijay Nambiar til Sri Lanka for å arbeide for en bedring av den humanitære situasjonen, sier FNs talskvinne Marie Okabe.

Ban vurderer også å reise til Sri Lanka selv, sier talskvinnen.

– Den humanitære krisen på Sri Lanka blir stadig mer alvorlig, og dette bekymrer generalsekretæren dypt, sier hun. (©NTB)