Åpen for alle - alltid

LO refser regjeringen for tjenestedirektivet

LO-leder Roar Flåthen og hans partifeller i regjeringen fikk LO-kongressen imot seg i synet på å bringe tjenestedirektivet til Norge. Foto: Thomas Vermes
LO-leder Roar Flåthen og hans partifeller i regjeringen fikk LO-kongressen imot seg i synet på å bringe tjenestedirektivet til Norge. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pLO gir rødt kort til Jens Stoltenbergs innføring av EUs tjenestedirektiv i Norge. Nå vil LO ha utredning av hele EØS-avtalen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
LO-KONGRESSEN

LO-kongressen avholdes 11. til 15. mai. Kongressen avholdes hvert fjerde år og er LOs øverste organ.

Landsorganisasjonen i Norge (LO) er Norges største lønnstakerorganisasjon. Over 860 000 medlemmer er organisert i fagforbund som er tilsluttet LO. Av de LO-organiserte er 50 prosent kvinner.

All LOs virksomhet brukte 475 millioner kroner i 2008. Kontingentinntektene utgjorde 339 millioner.


LES OGSÅ:

Et stort flertall på LO-kongressen valset ned ledelsens og Ap-regjeringens syn på tjenestedirektivet.

Roar Flåthen og Jens Stoltenberg fikk noe å tenke på. Foto: Thomas VermesRoar Flåthen og Jens Stoltenberg fikk noe å tenke på. Foto: Thomas Vermes

«Vi beklager at Regjeringen har valgt å innføre EUs tjenestedirektiv i Norge.»

Det slo kongressen fast, og ga dermed et mindretall i redaksjonskomiteen bestående av Fagforbundet, EL & IT og Fellesforbundet, rett.

Dette var eneste dissens i redaksjonskomiteen som tilrettela en lang rekke av avstemninger om LOs kommende handlingsprogram og uttalelser.

Oppsiktsvekkende nok gikk Fagforbundets leder Jan Davidsen på gangen før avstemningen, der hans representant i utgangspunktet var i mindretall.

Fagforbundets nestleder Gerd Kristiansen, som i går ble valgt til ny nestleder i LO, så nedi bordet før hun et øyeblikk hevet stemmeseddelen sin til støtte for kritikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krav om veto droppet

Selv om flesteparten av de store forbundene i LO fortsatt mener Norge bør nedlegge veto mot tjenestedirektivet, ble alle forslag med en slik ordlyd valset ned.

For neifolkene som stemte ned slike forslag, var begrunnelsen at løpet er kjørt.

Derimot ble det enstemmig vedtatt et krav fra LO om at regjeringen i framtida må bruke reservasjonsretten motEU-direktiv som innskrenker nasjonale virkemidler mot sosial dumping og som reduserer faglige rettigheter og velferdsordninger.

LO krever EØS-utredning

LO-kongressen vedtok at det nå trengs en vurdering av EØS-avtalen. LO krever derfor en offentlig utredning hvor også utviklingen i forhold til faglige rettigheter og velferdsordninger inngår.

Fagligpolitisk sekretær Hilde Loftesnes Nylén i Nei til EU er svært tilfreds med disse vedtakene.

- Jeg hadde aldri trodd at dette skulle gått gjennom sier hun til ABC Nyheter.

- Mange har følt en fortvilelse over tjenestedirektivet, postdirektivet og andre direktiver. Dette kan være årsak til kongressens vedtak, sier hun.

Følg LO-kongressen på LOs egen hjemmeside.

...Eller på Fri Fagbevegelses kongress-side.