Krever mer penger for å ta imot flyktninger

KS-leder Halvdan Skard (t.h.) krever at Kommunalminister Magnhild Meltvedt Kleppa blar opp når hun presenterer kommuneproporsjonen fredag. Foto: Scanpix.
KS-leder Halvdan Skard (t.h.) krever at Kommunalminister Magnhild Meltvedt Kleppa blar opp når hun presenterer kommuneproporsjonen fredag. Foto: Scanpix.

<pKommunene krever økt kompensasjon fordi andelen mindreårige asylsøkere går opp. Det er et av hovedkravene fra KS til regjeringens kommuneproposisjon, som blir lagt fram fredag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Andelen mindreårige asylsøkere går opp og dette blir ikke fullt ut kompensert, dermed blir det ekstrautgifter for kommunene, sier KS-leder Halvdan Skard til ABC Nyheter.

Flere flyktninger betyr også større utgifter til kommunene. I fjor mottok kommunene 551.000 i tilskudd per flyktning. Det var 40.000 kroner mindre enn kommunene ba om.

- Der har vi forventninger om at det blir justert opp i morgen. Vi har spilt inn at det bør øke, Skard.

I år ble det bosatt rundt 4500 flyktninger, som kommer i tillegg. Behovet for bosetning i 2009 ligger på 8200 personer.

Flere yngre

- Det er også slik at det er flere mindreårige flyktninger. De trenger verger og forskjellig. Det har ikke vært fanget opp. Det er ikke bare det at det blir flere flyktninger til kommunene, det blir også flere yngre, sier Skard.

I første kvartal i år ble det registrert 496 enslige mindreårige asylsøkere, ifølge Utlendingsdirektoratet (UDI).

Halvparten går i rødt

Kompensasjon for å ta imot flyktninger er bare en liten bit av milliardene som regjeringen kommer til å fordele fredag.

Da legger regjeringen fram både kommuneproposisjonen og revidert statsbudsjett.

De dyreste kravene fra KS går på dekning av eldreomsorg og gamle underskudd.

- Det blir flere og flere eldre. For å holde oppe kvaliteten i eldreomsorgen trenger vi 1,5 milliarder kroner. Så er kommunene allerede i ubalanse, og her trenger vi seks milliarder, sier Skard.

Ifølge Avisenes nyhetsbyrå legges det opp til 5,2 ekstra milliarder i økte midler.

Vil beholde garanti

2008 var et svært vanskelig år for kommunene, med driftsunderskudd i rundt halvparten av landets kommuner. Stigende arbeidsledighet kan på lang sikt føre til økte kostnader til sosialhjelp på 1,2 milliarder kroner, ifølge anslag gjort av KS.

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) garanterte før jul at kommunene vil få kompensasjon for lavere skatteinntekter som følge av finanskrisen.

- Vi går ut fra at den garantien gjelder for hele 2009, sier Skard til ABC Nyheter.

Før jul fikk kommunene 6,2 milliarder kroner for å sette i gang tiltak mot finanstiltak.

Fire av disse milliardene er øremerket til vedlikehold, og ment til å avhjelpe krisen i bygningsbransjen. Ifølge Kommunal rapport har 69 prosent av kommunene satt i gang tiltak.

Personvernpolicy