Polsk pater med sexlærebok for katolikker

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix

<pTroende katolikker kan gjerne ha et hett sexliv. Det er ikke god katolisisme å betrakte seksualiteten som noe skittent og farlig, mener den polske pateren Ksawery Knotz.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en ny bok gir Knotz en både teologisk og en mer praktisk innføring i seksuallivets gleder. Han har som mål å bli kvitt tabuer og gjøre katolske ektepar trygge på at god sex er en viktig del av et godt ekteskap.

– Det snakkes mye om sex som en opphøyd del av det hellige ekteskapet. Når de hører dette, tror mange mennesker at de er dømt til et seksualliv uten glede, spennende lek, fantasi og fristende stillinger, sier fader Knotz til nyhetsbyrået AP.

– Ingen motsetning

– Det viktigste budskapet er at det ikke fins noen motsetning mellom seksualitet på den ene siden og sann katolsk tro på den andre. Vi kan ha et åndelig liv og søke nærhet til Gud, samtidig som vi har et godt sexliv, fortsetter han.

– Jeg snakker mye med gifte par og lytter til det de har å si, så jeg er godt orientert om hvilke problemer de sliter med. Jeg vil gjerne at de skal få et bedre seksualliv, fritt for unødvendig skyldfølelse, sier Knotz videre.

– Å ha sex er å oppfylle det ekteskapelige sakrament. Dette utsagnet kan nok sjokkere mennesker som er opplært til å se på sex som noe skittent, og det er vanskelig for dem å forstå at Gud også er opptatt av seksuallivet deres, tilføyer pateren.

Prevensjon forbudt

I boka «Sex som du ikke er vant til det: For ektepar som elsker Gud» understreker han at den katolske kirkens viktigste regler på området ligger fast. Det betyr for eksempel at bruk av kondomer, p-piller og andre former for prevensjon er forbudt.

Boken er godkjent av de kirkelige myndighetene i det dypt katolske Polen, og har teologers ord for at den er i samsvar med kirkens lære. Den har foreløpig ikke møtt negative reaksjoner fra leserhold.

Førsteopplaget på 5.000 eksemplarer ble revet bort, og forlaget Sw. Pawel har bestilt et nytt opplag. Forleggerne forhandler nå med kolleger i utlandet om oversettelser til engelsk, italiensk og slovakisk. (©NTB)

Personvernpolicy