Når døden blir rutine

<div class="viewNews" style="font-weight: normal; font-size: 13px; padding-bottom: 10px; line-height: normal; font-style: normal; font-family: Myriad,Arial,Helvetica,Geneva,Swiss,SunSans-Regular; text-decoration: none"><span style="border-collapse: separate; color: #003366; font-family: Myriad; font-size: 16px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: normal; orphans: 2; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px" class="Apple-style-span">Et foto levert av den LTTE-vennlige gruppen www.WarWithoutWitness.com viser sårede tamilske sivile på et provisorisk sykehus i krigssonen på Sri Lanka. Røde Kors betegner situasjonen som desperat, mens en hjelpearbeider kaller situasjonen «et helvete». Foto: REUTERS/SCANPIX</span></div>
Et foto levert av den LTTE-vennlige gruppen www.WarWithoutWitness.com viser sårede tamilske sivile på et provisorisk sykehus i krigssonen på Sri Lanka. Røde Kors betegner situasjonen som desperat, mens en hjelpearbeider kaller situasjonen «et helvete». Foto: REUTERS/SCANPIX

<pFlere tusen sivile tamiler greide torsdag å komme seg ut av krigssonen på Sri Lanka. De som er igjen, lever i et helvete, forteller en hjelpearbeider.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


I et telefonintervju med den britiske avisa The Guardian beskriver hjelpearbeideren Vany Kumar situasjonen som «et helvete»:

– Dette er virkelig katastrofe. Jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare det. For øyeblikket er det et helvete, sier 25-åringen.

– Granatbeskytning er hverdagsrutine. Vi har nådd et punkt der døden ikke er et problem. Ingen har noen følelser her. Alle sier: Det som skjer, det skjer.

– Det verste jeg har sett, var da en mor fikk en kule gjennom brystet og døde, og babyen satt fortsatt ved brystet og drakk melken hennes. Det berørte meg sterkt. Jeg var der da det skjedde, sier hun.

– Jeg bryr meg ikke om regjeringen. Jeg bryr meg ikke om LTTE. Jeg bryr meg bare om de sivile, sier hjelpearbeideren.

Røde Kors’ talskvinne Sarasi Wijeratne sa torsdag at hjelpeorganisasjonen for tredje dag på rad har mislyktes i å få mat, vann og medisinsk utstyr i land til de sivile inne i krigssonen.

– Situasjonen er i ferd med å bli helt desperat med kampene som fortsetter intenst og uavbrutt, sier hun.

Kom seg ut

Om lag 2.000 av de sivile som har sittet innesperret i krigssonen, greide torsdag å komme seg ut ved å vasse gjennom en lagune. En talsmann for regjeringsstyrkene hevder at opprørere fra LTTE-geriljaen har drept flere av flyktningene, men opplysningene er ikke blitt bekreftet av uavhengige kilder.

–2.000 sivile har allerede krysset lagunen. Et stort antall mennesker er i ferd med å krysse den, og opprørerne har skutt mot dem. Fire mennesker ble drept og 14 såret, sa talsmannen, brigader Udaya Nanyakkara.

Det srilankiske luftforsvaret opplyser at det har overvåkingsbilder som bekrefter rapportene om sivile som flykter ut av krigssonen nordøst på øya.

Nekter å stoppe

Regjeringens medieminister sa torsdag at myndighetene ikke kommer til å la seg påvirke av det internasjonale presset om en slutt på kamphandlingene. Også LTTE sier det er utelukket å legge ned våpnene.

– Vi avslutter operasjonene samtidig med at LTTE legger våpnene ned og overgir seg, sa Mahinda Samarasinghe, minister for katastrofeledelse og menneskerettigheter.

Leder for Tamiltigrenes politiske gren, B. Nadesan, sier i en uttalelse at LTTE støtter en permanent våpenhvile, men at utelukker å legge ned våpnene som han kaller «et beskyttende skjold».

Fordømmer LTTE

FNs sikkerhetsråd fordømte natt til torsdag LTTE og uttrykte på samme tid dyp bekymring for de sivile i krigssonen.

I uttalelsen krever FN at LTTE legger ned våpnene, men minner også regjeringen om dens forpliktelser til ikke å bruke tunge våpen.

Sikkerhetsrådet påpeker spesielt at svært mange sivile har mistet livet de siste dagene.

Informasjonsminister Lakshman Yapa Abeywardena sier regjeringen ikke ser noen grunn til at regjeringsstyrkene skal endre sin framferd.

– Vi har ikke noe problem med Sikkerhetsrådets uttalelse. Vi bruker ikke tunge våpen, det er et løfte vi har gitt som regjering. Vi kan ikke såre våre egne innbyggere i vårt eget land, sier Abeywardena.

FN-representanter har imidlertid tidligere uttalt at det ikke er noen tvil om at regjeringsstyrkene bruker tunge våpen.

Stiller seg bak

Alle de 15 medlemslandene stiller seg bak uttalelsen, som imidlertid ikke er en høytidelig resolusjon.

– For første gang er vi blitt enige om en tekst som uten forbehold fordømmer LTTE, sier den franske FN-ambassadøren Jean-Maurice Ripert.

Dette bildet som er offentliggjort av srilankiske regjeringsstyrker, skal vise en gruppe tamilske flyktninger som greide å komme seg ut av krigssonen torsdag ved å vade gjennom en lagune. Foto: REUTERS/SCANPIXDette bildet som er offentliggjort av srilankiske regjeringsstyrker, skal vise en gruppe tamilske flyktninger som greide å komme seg ut av krigssonen torsdag ved å vade gjennom en lagune. Foto: REUTERS/SCANPIX

Personvernpolicy