- Burde vært verdens beste

DE BESTE?: Egil Drillo Olsen mener Norge burde vært verdens beste landslag - på struktur og organisering. (Foto: Scanpix)
DE BESTE?: Egil Drillo Olsen mener Norge burde vært verdens beste landslag - på struktur og organisering. (Foto: Scanpix)

<pEgil Drillo Olsen er ikke i tvil. Han mener landslaget burde vært verdensledende på organisering og struktur om man hadde fortsatt å rendyrke «Drillo-stilen» fra 90-tallet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IDRETTSHØGSKOLEN (ABC Nyheter) Mange var møtt frem for å høre Egil Drillo Olsen fortelle om det foreløpige arbeidet som har blitt gjort med den tidligere omtalte «Tankesmia» - en håndplukket gruppe av trenere, med mål om å føre norsk fotball ett skritt videre.

Under dagens seanse innrømmet landslagssjef Olsen at flere lag i verden er bedre enn Norge, men på ett område mener han at Norge burde være det desidert beste i verden.

- Hadde vi rendyrket stilen, og fortsatt vært ekstremt bevisste på viktigheten av struktur og organisering, ville Norge vært det beste landslaget i verden på dette området i dag, sa Egil Drillo Olsen til de fremmøtte på Idrettshøgskolen i Oslo.

Han mener «større og bedre» nasjoner enn Norge ikke har noe å lære de norske gutta når det kommer til hvordan opptre som et kollektiv.

- Vi kan selvsagt bli bedre vi også ved å se mot andre nasjoner, men ingen skal komme å lære oss noe om verken organisering eller struktur, fortsatte Drillo og viste frem noen eksempler på storskjerm.

Defensivt orientert?

Under dagens foredrag fortalte Drillo at «Tankesmia» blant annet har sett nærmere på hvorfor Rosenborg og landslaget oppnådde den ekstreme suksessen de gjorde på 90-tallet.

Han trekker spesielt frem to områder - to deler av spillet han selv er en svoren tilhenger av.

- Det handler om å beherske soneforsvar og å bruke mulighetene når de byr seg fremover på banen. Med det så mener jeg å utnytte ubalansen til motstanderen, ja kanskje til og med skape enda større ubalanse, ved å kjøre hardt fremover. Det er viktig med stor gjennombruddshissighet, sa Drillo

Drillo ga seg som sjef for Norge i 1998, men har vært involvert innen fotballen i større eller mindre grad etter det. I januar ble han ansatt som Åge Hareides etterfølger for Norge.

Drillo er misfornøyd med trenden han mener å se, spesielt i Eliteserien. Han mener altfor mange lag ikke prioriterer den defensive delen av spillet. 67-åringen mener at et godt og effektivt angrep avhenger av et godt forsvar.

- Jo høyere opp i banen man bryter motstanderen, jo større sjanse har man for å skape farligheter. Ett eksempel det syndes for mye mot i norsk fotball, er blant annet førsteforsvarerjobben. En god defensiv jobb gir bedre vilkår for også å lykkes offensivt.

- Det er flere ting jeg er skuffet over i Tippeligaen. Uryddig defensiv organisering, lavt tempo og for mange langpasninger, fortsatte Drillo.

Endrer seg

Drillo ble av mange kritisert for å sverge til primitiv og enkel fotball. Den såkalte «Flo-pasningen» ble nærmest en belastning som Drillo i alle år har forsøkt å nyansere myten om hvor ofte ble brukt.

- Det handler om å bruke langpasningen til riktig tid. Jeg er mye mer opptatt av at ballen skal gå hurtig i lengderetningen. Jeg irriterer meg over at forsvarsspillere med rom foran seg spiller ballen på tvers til en spiller som har mindre rom - med det resultat at langpasningen til slutt blir en nødløsning. Dét er kanskje det verste jeg ser.

Drillo har i alle år vært kjent for sine bastante meninger. På 90-tallet var det eksempelvis en dødssynd å spille opp på markert mann sentralt i midtbaneleddet. Men selv Drillo kan la seg påvirke.

- Det er fortsatt forbudt på landslaget, men jeg er tilbøyelig til å se at det kan gi store muligheter.

- Men det avhenger selvfølgelig av ferdighetene til den som mottar ballen på midtbanen. Hvor stor er sjansen for at man faktisk ikke mister ballen og får brudd i mot? Man må hele tiden veie opp ulempene og fordelene ved det å spille opp på markert mann i midtbanen.

Personvernpolicy