Lover at miljø ikke skal stoppe oljeboring

Høyre lover LO at miljø- og ressurshensyn ikke skal forhindre oljeboring i Lofoten. Foto: Scanpix.
Høyre lover LO at miljø- og ressurshensyn ikke skal forhindre oljeboring i Lofoten. Foto: Scanpix.

<p- Vi er bedre for LO-medlemmene enn Ap. Vi tar ingen forbehold om at miljø- og ressursspørsmål skal hindre oljeboring i Lofoten og Vesterålen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Løftet til LO som i morgen avslutter sin kongress, kommer fra Høyres stortingsrepresentant Bent Høie.

ABC Nyheter skrev i går at LO-leder Roar Flåthen og flere forbunds-topper er enig i Høyres vedtak om oljeboring i Lofoten og Vesterålen.

- Vi ligger foran Ap

Flåthen hevdet da at Høyre dermed er på linje med Arbeiderpartiet.

Men Høyre vil ikke ha sittende på seg at de vurderer å la miljøhensyn stoppe petroleumsvirksomheten i disse omstridte områdene.

- Det er flott at LO toppene er enig med Høyre. Men når Flåthen sier at han «ser at flere partier tar forbehold om miljø», prøver han å lage et likhetstegn mellom Høyres standpunkt og Arbeiderpartiets standpunkt, sier Høie og konkluderer:

- Det er det ikke. Vi tar ikke forbehold. Derfor er LO-toppene mer enige med Høyre enn med Arbeiderpartiet. Dette prøver Flåthen å dekke over, sier Høie til ABC Nyheter.

8. mai gjorde regjeringen det klart at avgjørelsen om oljeboring i Lofoten utsettes til neste år.

Før beslutningen vil Arbeiderpartiet vurdere utredninger om konsekvenser for miljø og fiskeressurser av å sette i gang petroleumsvirksomheten.

Sier ja uansett

- For oss vil konsekvensutredningen ikke dreie seg om ja eller nei til å åpne disse områdene, men om hvilke vilkår vi setter til industrien. Høyre sier ja innenfor forsvarlige miljørammer, sier Høie.

- På Høyres landsmøte sist helg ble et forslag tilsvarende Arbeiderpartiets vedtak nedstemt - nettopp fordi det forslaget ville innebære en åpning for omkamp når konsekvensutredningen foreligger, framholder høyrepolitikeren.

- Betyr det at Høyre ser helt bort fra muligheten for at en utredning vil konkludere med å si at oljevirksomhet er uforenlig med miljø- og fiskerihensyn?

- Vi kan ikke se at noen konsekvensanalyse kan komme fram til at oljeaktivitet vil være umulig i dette området, slår Høyre-politikeren Høie fast.

- Derfor er Høyres forslag bedre for LOs medlemmer. Denne næringen har behov for å kunne planlegge for fremtiden. Og ikke minst trenger norsk leverandørindustri å vite at det kommer store oppdrag, sier Bent Høie.

Personvernpolicy