Ble han leid inn?

John Yettaw (53) sitter fengslet, siktet for å ha tatt seg inn i fredsprisvinner Aung San Suu Kyis bolig utenfor hovedstaden Rangoon i Burma. Suu Kyi er selv siktet for å ha hatt en utlending hos seg i flere netter. Det kan koste henne nye år i husarrest. Foto:REUTERS/Handout
John Yettaw (53) sitter fengslet, siktet for å ha tatt seg inn i fredsprisvinner Aung San Suu Kyis bolig utenfor hovedstaden Rangoon i Burma. Suu Kyi er selv siktet for å ha hatt en utlending hos seg i flere netter. Det kan koste henne nye år i husarrest. Foto:REUTERS/Handout

<pSvømte to kilometer - fikk fredsprisvinneren fengslet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aung San Suu Kyi

* Født i Rangoon i 1945. Datter av frigjøringshelten Aung San

* 1972: giftet seg med briten Michael Aris. Paret har to sønner

* 1988: vendte tilbake til Burma. Ble leder i Den nasjonale demokratiligaen (NLD) og krevde en slutt på militærstyret

* Har sittet mer eller mindre kontinuerlig i husarrest i sitt hjem i Rangoon siden 1989

* Tildelt Nobels fredspris i 1991, men torde ikke reise til Oslo for å motta prisen fordi hun fryktet at hun ikke ville slippe inn i Burma igjen

* Ble enke i 1999. Sønnene har hun ikke sett på mange år

(Kilde: Reuters) (©NTB)

Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi (63) sitter fengslet i Burma, anklaget for å ha brutt betingelsene for husarresten hun er idømt. Bakgrunnen er et ufrivillig nattebesøk fra en amerikansk mann i forrige uke. Vanlige burmesere får ikke ha overnattingsgjester fra utlandet - og Suu Kyi er ingen vanlig burmeser.

Amerikaneren, identifisert som John William Yettaw (53), svømte to kilometer for å komme seg til fredsprisvinnerens bolig, og krevde å få bli over fordi han var for sliten til å svømme tilbake, forteller hennes advokat, som er rasende.

Han er beskrevet av CNN som en aldrende psykologistudent med psykiske problemer, og han får nå bistand av amerikanske myndigheter. Han har tjent i det amerikanske militæret, og ifølge kanalen skal han lide av posttraumatisk stressyndrom. Han har ennå ikke forklart hvorfor han krysset innsjøen, men ifølge regjeringskilder er det andre gangen han har besøkt Suu Kyi.

Yettaw lurt eller leid inn

Han skal ha blitt i huset i to døgn. Ifølge CNN skal han bare ha sett Suu Kyi én gang, og da ba hun ham forlate huset. Han ble pågrepet da han forsøkte å svømme tilbake, og store politistyrker stormet huset for å pågripe Suu Kyi, og en stor politikolonne eskorterte henne til Insein-fengselet.

Det ulovlige besøket kom noen korte uker før Suu Kyis husarrest er ferdig sonet, og

internasjonale organisasjoner har begynt å stille spørsmål rundt amerikaneren som nektet å dra tilbake. Dersom hun nå blir dømt risikerer hun mellom tre og fem nye år i husarrest. Den amerikanske støtteorganisasjonen for Burma tror amerikaneren enten er blitt lurt eller leid inn for å sabotere for Suu Kyi.

- En slu plan

- Dette er en slu plan for å holde Aung San Suu Kyi i sammenhengende husarrest utover de seks årene de etter loven kan holde henne, heter det i en uttalelse fra organisasjonen.

Nyan Win, talsmann for Suu Kyis politiske parti National League for Democracy, mener at Yettaw er brukt av den burmesiske militærjuntaen.

- Dette er bare politikk. Hun har ikke gjort noe galt, sier Win til magasinet Time

Fredsprisvinneren ble i dag ført til det beryktede Insein-fengselet i utkanten av Rangoon. Hun vil komme til å måtte svare for en domstol etter besøket.

- Knekkes psykisk og fysisk

Den norske Burmakomité frykter at fengslingen av Aung San Suu Kyi er et forsøk på å knekke henne fysisk og psykisk.

– Juntaen bruker hendelsen med amerikaneren som et påskudd for å sperre Aung San Suu Kyi inne nå som husarresten nærmer seg slutten. Juntaen har selv brutt egen lov ved å holde Suu Kyi ulovlig i husarrest mer enn fem år uten at hun er blitt tiltalt, sier Inger Lise Husøy, daglig leder i Den norske Burmakomité til NTB.

Aung San Suu Kyi ble i helgen behandlet for lavt blodtrykk og dehydrering. Hun er blitt bedre siden det, men Burmakomiteen mener det er fare for at helsa hennes skal forverres i fengselet.

– Vi frykter at dette er et forsøk på å knekke henne fysisk og psykisk. Norske myndigheter må fordømme arrestasjonen og bidra til et sterkt internasjonalt press mot juntaen gjennom FN, men også regionalt gjennom Asean og Kina, sier Husøy.

Fengslet 13 av 19 år

Suu Kyis parti NLD vant demokratiske valg i landet i 1990, bare for å se at militærjuntaen i landet ignorerte valgresultatet, og fengslet Suu Kyi. Hun har sittet fengslet 13 av de siste 19 årene, de fleste av dem i husarrest, og hun har mange ganger nektet å etterkomme forbudet mot å treffe utlendinger og menneskerettighetsaktivister. Hun vant Nobels fredspris i 1991

Personvernpolicy