Underskudd på 133 millioner kroner i Hurtigruten

<div>Arkivbilde av hurtigruten MS Nordnorge på vei for å assistere cruiseskipet Explorer som var i ferd med å synke nær Sydpolen. Arkivfoto: Ofotens og Vesteraalens Dampskibsselskab / SCANPIX.</div>
Arkivbilde av hurtigruten MS Nordnorge på vei for å assistere cruiseskipet Explorer som var i ferd med å synke nær Sydpolen. Arkivfoto: Ofotens og Vesteraalens Dampskibsselskab / SCANPIX.

<pHurtigruten fikk i første kvartal i år et underskudd på 133 millioner kroner. Det er 79 millioner kroner bedre enn i tilsvarende kvartal i fjor.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hurtigrutens kvartalsresultat

Nøkkeltall fra Hurtigrutens resultat for 1. kvartal 2009 (sammenlignet med 1. kvartal 2008):

* Resultat før skatt: -133 millioner kroner (-212 millioner kroner)

* Driftsresultat: -116 millioner kroner (-163 millioner kroner)

* Driftsinntekter: 552 millioner kroner (559 millioner kroner)

(©NTB)

Hurtigruten bedret dessuten driftsresultatet med 46 millioner kroner til minus 116 millioner kroner i samme periode, mens omsetningen falt 7 millioner kroner til 552 millioner kroner.

Vinterturisme har gitt passasjervekst i årets første kvartal, mens distansetrafikken har gått betydelig tilbake, delvis på grunn av tekniske problemer med flere av skipene og lavere produksjon.

Det bedrede resultatet skyldes ifølge konsernet selv økte kontraktsinntekter på 42 millioner kroner, nettobidrag fra utleie av MS Nord-Norge som har gitt 30 millioner kroner i kassen, samt salgsgevinst fra reisebyråer på 27 millioner kroner.

På den annen side merker Hurtigruten at det er stor usikkerhet i markedene, og at det er vanskeligere å skaffe passasjerer enn for ett år siden. Per 1. mai i år er det booket 4,7 prosent færre rundreisepassasjerer for året enn på samme tid i fjor, og prisene er dessuten lavere i år. Svikt i USA, Storbritannia og Frankrike får skylden. De største markedene Tyskland og Norden viser tall på linje med fjoråret.

Hurtigruten mener 2009 blir et krevende år med færre passasjerer og lavere priser. Konsernet har satt i gang tiltak for å håndtere nedgangen. (©NTB)

Personvernpolicy