VI ER I FINALEN!

Alexander Rybak og Per Sundnes på greenroom rett etter Alexanders opptreden torsdag. Alexander har all grunn til å være fornøyd etter strålende innsats. Foto: NRK.
Alexander Rybak og Per Sundnes på greenroom rett etter Alexanders opptreden torsdag. Alexander har all grunn til å være fornøyd etter strålende innsats. Foto: NRK.

<pAlexander Rybak og Norge er i finalen etter strålende innsats.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er drithappy!

Det var Alexander Rybaks umiddelbare kommentar da han gikk av scenen etter en strålende innstats for Norge.

Journalistene på pressesenteret sang og klappet taktfast gjennom hele det norske bidraget. Jubelen stod i taket både i salen og på pressesenteret.

Og hovedpersonen selv var fryktelig lettet over at det gikk så bra.

- Går vi ikke videre nå, gidder jeg ikke melde meg på til neste år, sa han.

Alexander Rybak startet som nummer seks, og hadde en god plassering mellom to ballader, rett før en reklamepause. Det skal mye til for at Alexander og co ikke er blant de ti låtene som går videre til hovedfinalen lørdag.

Vi følger avstemmingen her og skriver opp låtene etter hvert som de kommer inn. Husk at låtene kommer i tilfeldig rekkefølge og ikke er rangert:

1) ASERBAJDSJAN
2) KROATIA
3) UKRAINA
4) LITAUEN
5) ALBANIA
6) MOLDOVA
7) DANMARK
8) ESTLAND
9) NORGE!!!
10) HELLAS

Vår spådom er at følgende ti låter kommer videre: Hellas, Norge, Estland, Albania, Serbia, Ukraina, Moldova, Aserbajdsjan, Kypros og Danmark.

Alexander og resten av den norske gjengen på Green room. Foto: NRK.Alexander og resten av den norske gjengen på Green room. Foto: NRK.

Avstemmingen er nå i gang, og om kort tid vet vi svaret.

ABC Nyheter vurderte kveldens låter fortløpende

1) Kroatia: (Igor Cukrov - Lijepa Tena)
Greskaktig etnoballade i slow motion. Kjernen i denne hjerte-smerte låten er ikke dum. Men den virker litt for svulstig, masete og nokså intetsigende. Mye skrik og lite ull, som mormor ville ha sagt det. Vindmaskiner så det holder. Toeren er sterk.

2) Irland: (Sinead Mulvey & Black Daisy - Et Cetera)
Det er ikke det verste du har hørt, det svinger bedre nå enn på prøvene for de irske jentene. Uptempo jenterock ikke fri for sjarm, men oppleves fort som repeterende. Litt Surferosaaktig. Absolutt et friskt pust. Treeren er sterk.

3) Latvia: (Intars Busulis - Sastregumi)
Fantastisk uinteressant og masete låt. Ikke fnugg av melodi eller noe som evner å interessere deg mer enn et halvt sekund (og da tenker jeg på jentestemmen som synger engleaktig i det rolige partiet midt i låta). Høres mest av alt ut som en lang oppramsing av en barmeny. Tiss i vei!

4) Serbia: (Marko Kon & Milan Nikolić - Cipela)
Tro det eller ei, men afroen til Marko er ekte. Årets serbiske bidrag er annerledes enn balladene de har sendt de siste årene. Såkalte tullenummer kan ofte kamuflere fravær av god låt, men her er både låt og nummer helt på høyden. Likevel er nok Cipela en typisk elsk det eller hat låt. Selv digger jeg denne. Fortjener en plass i finalen. Fireren er sterk.

5) Polen: (Lidia Kopania - I Don`t Wanna Leave)
Nok en ballade fra den kjedelige og intetsigende skuffen. Blond berte synger om hjerte og smerte. Om hun treffer tonene varierer fra gang til gang. At låta også fremstår som sirup med lim på hjelper ikke, det er bare i matematikken at minus og minus blir pluss. Tro meg, dette kommer du aldri til å gå rundt og plystre på. Dette minner mest av alt om rulletekstmusikk etter et kjærlighetsdrama hvor du vet slutten på forhånd. Nå er det like før Norge dere!

6) Norge: (Alexander Rybak - Fairytale)

Jadda! Folk klapper med, dette er fabelaktig. Alexander leverer som om han ikke har gjort noe annet. Dette kan gå veien. Jeg er selvsagt helt objektiv i min vurdering.

7) Kypros: (Christina Metaxas - Firefly)

Christina Metaxas har tidligere vært skrekkelig nervøs når hun synger om sine ildfluer. I kveld virker hun mye tryggere. Teksten er klisk klasj selv om låten i og for seg er grei nok. Ikke helt min greie, men kan fort gå videre til finalen.

8) Slovakia: (Kamil Mikulčík & Nela Pocisková - Let' Tmou)
Uinteressant powerballade som ved hjelp av skrik og skrål og inderlig hjerte smerte prøver å engasjere. Det klarer den ikke. Den kvinnelige vokalisten sliter også med å treffe tonen. Neste låt ut er Danmark.

9) Danmark: (Niels Brinck - Believe Again)
Enkel og grei poplåt signert ikke ukjente Ronan Keating. Den er oppskriftsmessig helt etter boka, og kanskje nettopp derfor engasjerer den ikke like mye som den burde. Men den går trolig videre til finalen. Fireren er svak.

10) Slovenia: (Quartissimo - Love symphony)
Fire strykere og én syngedame leverer fra seg uptempo klassisk i dongo-dongo genren. Resultatet har blitt en blanding av melodiøst, kult, kitsch og falskt. Er du først glad i dette konseptet, kan du heller høre på låtene til det britisk-australske bandet Bond.

11) Ungarn: (Adok Zoltan - Dance with me! (Tanclepes))

Adok Zoltan ble valgt etter at to andre vinnere hadde trukket seg fra konkurransen. Dermed måtte Ungarn stille med sitt tredjevalg i årets konkurranse. Det har blitt en pregløs diskolåt like full av konturer og nyanser som våt havregrøt. Kjedelig, parodisk og totalt uinteressant.

12) Aserbajdsjan: (Aysel & Arash - Always)
Sommerpop av det enkle, etniske slaget. Låta Always fremføres av den svensk-persiske sangeren Arash og Aysel fra Aserbajdsjan. Det er forøvrig første gang en kvinne representerer dette landet. Friskt, fengende og ungdommelig - uten å være unik og enestående popkunst. Dessverre synger de ikke alltid like rent. Men se på den dame og den påkledningen hennes da!

13) Hellas: (Sakis Rouvas - This Is Our Night)
Sakis Rouvas fremfører en grei og pregløs europoplåt - uten at det er spesielt minneverdig i den ene eller andre retningen, bortsett fra et refreng med appell. Personlig synes jeg hele greia blir for innstudert og koreografert. Men Hellas har mange fans der ute (og på pressesenteret), og det vil nok sikre låta en plass i finalen lørdag.

14) Litauen: (Sasha Son - Pasiklydes zmogus)
Akk så inderlig og så kjedelig. Dette er heismusikk med tekst til. Sasha Son synger greit nok, men han kan pusse så mye han bare vil på gråsteinen, gull blir det aldri.

15) Moldova: (Nelly Ciobanu - Hora din Moldova)
Norskspråklige vil kunne finne stor glede i tittelen på denne låta. Men Hora din Moldova er en annerledes energilåt som man først blir glad - og så litt lei av. Skiller seg absolutt ut og er en positiv opplevelse etter det meste annet. Balkanaktig, stilig dansing i massevis og godt humør rett i koppen.

16) Albania: (Kejsi Tola - Më merr në ënderr)
Her er nok en låt med morsom tittel. Prøv å si navnet fort ti ganger etter hverandre. Årets albanske bidrag likte jeg først ikke. Men nå liker jeg det godt. Kejsi Tola er både søt og flink - og melodien er god og fengende, med en stilig østlig sound. En positiv overraskelse som bør videre til finalen lørdag.

17) Ukraina: (Svetlana Loboda "Be my Valentine! (Anti-crisis Girl)")

Ild og metall og fullt trøkk. Alexander Rybak har vært ærlig på at dette er hans favoritt i finalen. Og bevares, Svetlana Loboda leverer fra seg et heidundrende show med mye trøkk. Det er vel ikke et kjedelig sekund på scenen. Stemningen i presserommet er stor blant mange av journalistene. Stilig komp. Skiller seg ut og er garantert en plass i finalen.

18) Estland: (Urban Symphony - Rändajad)
Estland har funnet fram sin beste låt på mange år. Dette er melodiøst, det er annerledes og det får estisk til å høres ut som klodens tøffeste språk. Låten Rändajad handler visstnok om endeløse reiser gjennom sandørkenen, uten at det er så lett å forstå for folk som ikke kan estisk. Refrenget minner forøvrig mye om gruppa The Four Tops kjente slager «I'll Be There». Stilige greier, appellerer absolutt til undertegnede. Veldig mye bedre enn Slovenia som prøvde på noe av det samme. Bør videre til finalen lørdag.

19) Nederland: (De Toppers - Shine)
De Toppers har laget en europoplåt som er umoderne, masete og parodisk. Nederlenderne imponerer ofte på skøytebanen, men dette er milevis unna god smak og sjarm. Dressene til De Toppers kan trolig fremkalle epilepsianfall. Æsj, nei bortsett fra et snodig sceneshow der en tykk dame ser ut til å spille på en bløtkake er dette helt uinteressant.

Trykk CTRL + R for å oppdatere siden.

Personvernpolicy