Meny

Hundrevis drept i granatangrep på Sri Lanka

En sivil tamil skynder seg forbi en buss som brenner inne i krigsområdet nordøst på Sri Lanka. LTTE-vennlige grupper anklager regjeringsstyrkene for å ha brukt tungt artilleri mot sivile som fortsatt befinner seg inne i den såkalte sikre sonen. Foto: REUTERS/SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Srilankiske myndigheter og tamilske opprørere gir hverandre skylda angrepet som søndag drepte nærmere 400 mennesker på Sri Lanka.

Ifølge den srilankiske legen V. Shanmugarajah ble minst 378 sivile drept og 1.122 såret da en såkalt «sikker sone» i Karaiyamullivaikal nordøst på øya ble bombardert med tungt artilleri i løpet av lørdagsnatta. Legen forteller om hvinende granater og fortvilte folk som kastet seg ned i bomberom.

Men nøyaktig hva som skjedde, hvor mange som er døde, og hvem som bærer ansvaret, er fortsatt usikkert. Ifølge den LTTE-vennlige nyhetstjenesten TamilNet ble over 2.000 sivile «slaktet» da regjeringshæren skjøt granater inn i det folkerike området.

På hjemmesiden sin kaller de offensiven en massakre, bevisst utført i helgen for å begrense den internasjonale oppmerksomheten.

Hærens versjon

Det srilankiske militæret hevder på sin side at de ikke har gjennomført noe massivt angrep, men bare brukt lette våpen for å nedkjempe opprørsgruppa Tamiltigrene (LTTE).

Ifølge hærens talsmann Udaya Nanayakkara har kollegaene sluttet å bruke tunge våpen for å skåne sivilbefolkningen. Helgens blodbad var det Tamiltigrene som sto bak, hevder han.

– Radarene våre oppdaget at tamilene skjøt artilleri inn i den «sikre sonen», sannsynligvis for legge skylda på hæren, sier Nanayakkara.

Uklart

De motstridende historiene viser hvor problematisk det er å få oversikt over hva som faktisk skjer på øya. Nesten ingen journalister slipper inn i området, og derfor er det vanskelig å få troverdig og nøytral informasjon fra krigssonen.

Lørdag ble blant annet et britisk TV-team kastet ut av Sri Lanka etter at de sendte en reportasje om elendig behandling av tamiler i leirene nord i landet.

Reportasjen fikk srilankiske myndigheter til å beskylde journalistene for å svartmale renommeet til regjeringssoldatene.

Det britiske utenriksdepartementet sier de er skuffet over utvisningen av de tre journalistene.

– Dette er en svært skuffende beslutning, særlig når det er overveldende behov for mer åpenhet, ikke mindre, heter det i en uttalelse fra departementet søndag.

Blodig krig

Mer enn 76.000 mennesker er drept i siden krigen mellom Tigrene og den srilankiske hæren for alvor brøt ut på 80-tallet. Etter at fredsforhandlingene kollapset i 2003, blusset kampene opp igjen med fornyet styrke.

For øyeblikket er srilankiske myndigheter i gang med det de kaller et siste oppgjør med LTTE. Men opprørsgruppa holder fortsatt stand på den lille kyststripen nordøst i landet, der opptil 50.000 mennesker er klemt mellom frontlinjene. Rundt 120.000 mennesker har til nå greid å komme seg ut. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus