Meny

Vil finne årsaken til raset i Odda

LETING: Mannskaper fra Odda brannvesen ved inngangen til tunnelen i Svandalsflona kraftverk der det gikk et ras lørdag. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hydro innleder egen gransking av rasulykken i Odda. Tre personer var inne i tunnelen da taket i kraftanlegget raste sammen ved 14-tiden lørdag.

En av dem ble reddet ut, mens en annen ble funnet omkommet. Søket etter den tredje personen ble søndag stilt i bero på grunn av store vannmasser i tunnelen. Det er ikke lenger håp om å finne vedkommende i live.

– Vi hadde lenge håp om å finne den andre personen i live, men politiet valgte tidlig søndag morgen, etter grundig gjennomgang og søk i tunnelen, å endre status på aksjonen til et søk etter en omkommet. Våre tanker går nå til de pårørende, sier konserndirektør for energi i Hydro, Ola Sæter.

De to som omkom, jobbet for Veidekke Entreprenør AS og en underentreprenør. Arbeiderne skulle rydde opp etter et tidligere ras inne i Hydros vannkraftanlegg Røldal-Suldal i Hordaland. Det nye raset gikk om lag 1 kilometer inne i tunnelen i Svandalsflona kraftstasjon, ett av sju anlegg i Røldal og Suldal som forsyner aluminiumsverket på Karmøy med kraft.

Granskes

Både Veidekke og Hydro hevder å ha gjort grundig forarbeid med tanke på sikkerheten til dem som skulle utføre opprydningsarbeidet i tunnelen.

– Vi gjorde grundige undersøkelser i forkant, men når dette tragiske først har skjedd, må vi finne ut hva som gikk galt for å hindre at noe slikt skjer igjen, sier informasjonssjef Erik Brynhildsbakken i Hydro til NTB.

Selskapet har nå innledet en egen gransking av ulykken, men Brynhildsbakken kan ikke si når den ventes å være avsluttet. Han vil heller ikke komme inn på mulige årsaker til rasulykken som krevde to menneskeliv.

– Vi bistår nå politiet i søket etter den andre omkomne. Samtidig er vi opptatt av å ta vare på pårørende og andre involverte som best vi kan. Vi har blant annet opprettet et senter i Røldal hvor relevant ekspertise er tilgjengelig, sier han.

Pressetalsmann Kai Krüger Henriksen i Veidekke sier han er sikker på at Veidekke og Hydro har gjort sitt beste for å forsikre seg om at det var trygt å utføre arbeidet i tunnelen.

Vannmasser

Raset arbeiderne skulle rydde opp etter, gikk i fjor, i en av vanntunnelene ved anlegget. Det nye raset sendte store mengder vann og stein inn i tunnelen, noe som gjorde leteaksjonen vanskelig.

– Man har pumpet ut vann hele søndag, men dette er stilt i bero på grunn av visse tekniske undersøkelser som skal gjennomføres først. Samtidig trekkes personellet ut, sier operasjonsleder Preben Wallestad i Hordaland politidistrikt til NTB søndag kveld.

I løpet av natt til søndag ble tunnelen gjennomsøkt uten at den savnede ble funnet. Planene om å sende inn ruinhunder ble droppet på grunn av de store vannmassene.

Det er store mengder stein og vanskelig leting. Nye ras kan dessuten ikke utelukkes, og videre søk må skje med varsomhet når vannmassene er pumpet ut. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus