Meny

Langet ut mot distriktene

By mot land: Bård Folke Fredriksen fra Oslo slo til mot stemmevekten fra distriktene. Foto: Thomas Vermes

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Er Bygde-Høyre uenig i Nelson Mandelas demokrati-syn: At hver stemme skal telle likt? spurte Bård Folke Fredriksen fra Oslo - og fikk Høyre med på en valgreform i Norge.

Bård Folke Fredriksen og Oslo Høyre utfordret på denne måten Distrikts-Høyre på Høyre-landsmøtet som ble avsluttet med jublende begeistring for Erna Solberg i ettermiddag.

Oslo-partiet foreslo å fjerne den vektingen av stemmer som i dag sikrer at Finnmark, Troms og andre utkant-fylker blir representert på Stortinget med færre stemmer bak seg, enn det osloboerne har.

Dette ville endret en valgordning som har vært på plass siden 1814, om at utkantstrøk skal ha sterkere representasjon enn sentrale strøk.

Vedtok reform av valgordningen

Flertallet besluttet at Høyre nå vil gå inn for en valgreform - etter en rekke heftige trefninger på talerstolen med representanter fra distriktene.

Ifølge landsmøtets vedtak vil Høyre ha en valgreform der hver stemme teller likere, men sikre et minimumsantall representanter fra hvert fylke. Dagens ordning med utjevningsmandater må sees på.

Høyres sekretariat opplyser 12. mai at vedtaket om en valgreform ikke skal gjelde kommende stortingsperiode, men foreløpig er et prinsipielt syn.

Hele teksten fra det som vil komme fra dette punktet er gjengitt nederst i artikkelen.

- Forskjellsbehandling

Med en ordning der alle stemmer teller likt, ville Oslo hatt 20 plasser i Stortinget i stedet for dagens 17, mens Finnmark måtte nøyd seg med to i stedet for dagens fem.

- Er det mulig å begrunne i et demokrati at noen skal ha mindre stemmerett enn andre, sier Bård Folke Fredriksen til ABC Nyheter etter å ha hørt distriktenes motstand mot et slikt prinsipp.

Stortingsrepresentant Elisabeth Røbekk Nørve fra Møre og Romsdal var blant dem som sterkest slo til lyd for at kjøttvekta alene ikke kan avgjøre hvis hele landet skal være representert.

Finnmarks Anne Karin Olli. Foto: Thomas VermesFinnmarks Anne Karin Olli. Foto: Thomas Vermes

Det hele endte med at Oslo-forslaget om samme stemmevekt for alle stemmer uansett hvor du bor i landet, ble trukket.

- Det viktigste for oss er at vi nå skal ha en prosess i riktig retning, framholder Folke Fredriksen.

- Risikerer å falle ut

- Med en annen stemmevekt ville både Finnmark og Troms falt ut, sa fylkeslederen i Finnmark Anne Karin Olli, og møtte sterke anklager om ikke å være demokratisk innstilt.

- Vi kan leve med dette utfallet. Oslos ytterliggående forslag ble ikke noe av, sa hun likevel til ABC Nyheter etter avstemningen hun tapte.

Møre og Romsdal, Troms, Finnmark og Tromsø Høyre sto bak et forslag om å stryke forslaget som vant i gjennom.

IFØLGE HØYRES SEKRETARIAT VIL FØLGENDE TEKST BLI STÅENDE OM VALGREFORM:

10.4 Valgordningen.

Høyres mål er en mest mulig demokratisk valgordning. Det viktigste er å innføre personstemmer ved stortingsvalg.

Valgordningen skal bidra til å sikre et reelt og legitimt folkestyre på samfunnets ulike politiske styringsnivåer. En god valgordning som sikrer at velgerne får gjennomslag for sine preferanser hva gjelder både politikk og personer, er en forutsetning for et velfungerende demokrati.
Høyre ønsker derfor at hver stemme skal telle likere. Den geografiske mandattildelingen må endres og velgerne må få større innflytelse over hvem som velges.

Høyre vil:
· innføre et personvalgstillegg i listevalget til Stortinget.
· innføre muligheten til å stryke listekandidater både ved
kommune- og stortingsvalg.
· "- La hver enkelt kommune selv bestemme om de ønsker ordning
med direktevalg av ordfører eller ikke."
· "- Stortingsvalg avholdes ikke samme år som kommune- og
fylkestingsvalg."

Artikkelen ble oppdatert 12. mai med opplysninger fra Høyres sekretariat om at valgreform ikke skal finne sted i kommende stortingspriode.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus