Meny

- Ufarlig epidemi

BEROLIGER: Det er ingen grunn til uro over at svineinfluensaen kommer til Norge, mener direktør i Helsedirektoratet, Bjørn-Inge Larsen. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skrekkscenarier var basert på feilaktige data.

Lørdag kveld ble det kjent at to personer er smittet av svineinfluense. De smittede er fra Skien og Oslo. I tillegg blir et nært familiemedlem av den smittede i Skien sjekket for influensalignende symptomer.

- Vi vil få laboratoriesvar på om dette er svineinfluensa mandag kveld. Vi behandler det som om dette er den nye influensaen, sier Bjørn-Inge Larsen, direktør i Helsedirektoratet til ABC Nyheter søndag formiddag.

Personen fra Oslo som ble smittet er nå friskmeldt, men blir fremdeles holdt i hjemmeisolat.

- Personen er for alle praktiske formål frisk. Vi regner med at smitteperioden er rundt fem til sju dager. Personen i Oslo har bare vært syk i tre dager, sier Larsen.

- Mange har ikke immunitet

Hjemmeisolat betyr at personen blir holdt hjemme og innendørs. Den syke skal ikke gå på arbeid eller skole, og skal heller ikke bruke offentlige kommunikasjonsmidler.

Nær familie blir bedt om å være observante for symptomer. Det er fastlegen som beslutter om isolatperioden skal avsluttes.

Helsedirektorat antar nå at influensaepidemien vil komme til Norge, men beroliger likevel befolkningen.

- Epidemien kommer nok til Norge. Og mange har ikke immunitet. Men det ligger ingen dramatikk i det, sier Larsen.

Helsedirektoratet nedjusterer nå faremomentene ved smitten. Bakgrunnen er ny og mer pålitelig informasjon fra områder som har fått smitten.

Influensesmitten har nå nådd 15 europeiske land.

Feilaktige data

Larsen sier den første informasjonen fra Mexico tydet på at epidemien var langt farligere enn det som viste seg å være tilfelle.

- De første fire til fem dagene var informasjonen fra Mexico dramatisk. Det var en ukjent sykdom, mange ble syke og det var et stort behov for sykdomsinnleggelse. Det var også høy dødelighet. Dette var for så vidt urovekkende data som ble rapportert, sier Larsen.

Det viste seg imidlertid snart at sykdomsbildet i Mexico ikke var så dramatisk som først rapportert.

- Det så vi da viruset spredte seg i USA. Det viste seg å ha en lav dødelighet. Det samme bildet så vi i Canada og andre steder. Også Mexico nedskrev sin fortelling om hvordan sykdomen utviklet seg. Vi legger nå lite vekt på data fra Mexico, sier Larsen.

Like dødelig som vanlig influensa

Helsedirektoratet regner med at det vil komme flere tilfeller i Norge, men sier samtidig at det ingen grunn til engstelse.

- Det er all grunn til å berolige folk. Det er i hvert fall sånn at det er veldig lav dødelighet, sier Larsen.

Dødligheten ligger nå på rundt en promille, noe som bli regnet som veldig lavt.

- Dette ligner nå mye mer på en vanlig influensa. Det er nå viktig å understreke at det er ingen dramatikk i dette. Det er ingen dramatisk sykdom. De syke oppfatter det som en vanlig influensa, sier Larsen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus