Meny

Hundrevis drept

KAMPER: Sivile flykter fra kamphandlinger på Sri Lanka. I bakgrunnen stiger røyken etter en eksplosjon 8. mai. Ingen journalister slipper inn i området, og det er umulig å verifisere informasjon om kamphandlingene. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Srilankiske helsemyndigheter melder at 257 mennesker er drept. Samtidig hevder hæren å ha funnet LTTE-lederens bunker.

De siste dødstallene komme fra srilankiske helsemyndigheter, og går ut på at 257 mennesker er drept og 814 såret i artelleriangrep.

Ifølge den LTTE-vennlige nyhetstjenesten TamilNet begynte den srilankiske hæren å skyte granater inn i et område fullt av sivile lørdag kveld.

Offensiven skal ha fortsatt gjennom natta.

Vil knuse tigrene

TamilNet frykter at opptil 2.000 mistet livet, men tallene er umulig å verifisere.

Det srilankiske militæret hevder på sin side at de ikke har gjennomført noe massivt angrep, men bare brukt lette våpen for å nedkjempe opprørsgruppa Tamiltigrene (LTTE) nord på øya.

Svært få journalister slipper imidlertid inn i området, og det er derfor vanskelig å få troverdig og pålitelig informasjon fra krigssonen.

Journalister som har forsøkt å ta seg inn i krigsområdene har blitt sendt ut av området eller arrestert.

De harde kampene de siste ukene er ledd i en stor offensiv for å knuse Tamiltigrene.

- Fant undervannsbunker

Et stort mysterium har vært knyttet til hvor LTTE-leder Velupilla Prabhakaran befinner seg.

Det har vært spekulert i om lederen kan ha klart å forlate landet eller om har forskanset seg nord på øya.

Han har ikke vært sett på mer enn 18 måneder.

Det franske nyhetsbyrået AFP melder søndag at den srilankiske hæren mener å ha funnet en undervannstruktur som skulle brukes som en bunker.

Konstruksjonen er 110 meter lang og ligner på en togvogn som skal ha vært laget for å senkes i sjøen som et midlertidig gjemmested.

Det er ikke mulig å verifisere hærens uttalelser.

– Siste oppgjør

Mer enn 76.000 mennesker er drept i siden krigen mellom Tigrene og den srilankiske hæren for alvor brøt ut på 80-tallet. Etter at fredsforhandlingene kollapset i 2003, blusset kampene opp igjen med fornyet styrke.

For øyeblikket er srilankiske myndigheter i gang med det de kaller et siste oppgjør med LTTE.

Men opprørsgruppa holder fortsatt stand på den lille kyststripen nordøst i landet, der opptil 50.000 mennesker er klemt mellom frontlinjene. Over 116.000 mennesker har til nå greid å komme seg ut

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus