Meny

Norsk studenter smittet

Tok med smitte fra Mexico

VIRUSET I NORGE: Helsedirektør Bjørn Inge Larsen (t.v.) og overlege Bjørn Iversen fra Folkehelseinstituttet (FHI) ankommer lørdagens pressekonferanse der det ble opplyst at det er påvist to tilfeller av svineinfluensa i Norge. Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To unge norske studenter som kom hjem fra Mexico denne uken er smittet av H1N1-viruset. En er nå friskmeldt.

Fakta om H1N1-viruset

* Det nye svineinfluensaviruset er ikke sett før verken hos gris eller mennesker. Viruset kan smitte fra menneske til menneske.

* H1N1-symptomer ligner symptomene på vanlig influensa, som feber, hoste, vond hals, kroppsverk, hodepine, frysninger og tretthet.

* Smitteoverføring skjer ved hosting, nysing og nær kontakt med syke mennesker.

* Medikamenter som virker mot vanlig sesonginfluensa, kan også brukes mot den nye influensaen. Det finnes foreløpig ingen vaksine mot viruset.

* Personer smittet med H1N1 anses som smittsomme så lenge de har influensasymptomer, og inntil sju dager etter at sykdommen startet. Barn kan være smittsomme lenger.

(Kilde: Folkehelseinstituttet) (©NTB)

En mann fra Oslo og en kvinne fra Skien, begge i 20-årene, ble de første norske som ble smittet av svineinfluensa.

De to var bare lettere syke, og søndag ble det klart at den ene er frisk.

- Den ene er nå helt frisk, sa helsedirektør Bjørn-Inge Larsen i Helsedirektoratet til Nrk.no søndag formiddag.

Får Tamiflu

De to studentene kom hjem til Norge fra Mexico på hvert sitt fly tirsdag denne uken. Begge ble syke onsdag, prøver ble tatt og lørdag kveld ble det altså bekreftet at Norge har fått sine to første tilfeller med svineinfluensasmitte.

Begge behandles med Tamiflu.

– En tredje person som er i nær familie med en av de to studentene, er også blitt syk. Prøvene av vedkommende er ikke klare, men dette kan være enda et tilfelle med smitte av det nye viruset, sier Larsen.

– Udramatisk

Både helsedirektøren og overlege Bjørn Iversen fra Folkehelseinstituttet understreker at det ikke er noe dramatikk knyttet til de to tilfellene.

– Dette representerer ingen trussel for folk i Norge. Vi forventer at disse tilfellene vil bli avgrenset, slik vi også har sett i andre land. Deretter kan det komme mer smitte i et større omfang på et senere tidspunkt, men også det skal vi håndtere, sier Larsen.

Han gjentar at folk ikke trenger å være engstelige.

– Det ligger heller ikke an til spesielle tiltak i Norge, som for eksempel stenging av barnehager, skoler og restauranter. Det vi kan komme til å se i Norge, er at flere blir smittet enn i en vanlig influensa, fordi vi ikke har immunitet. Men heller ikke dette vet vi med sikkerhet, sier han.

600 nye lørdag

Overlege Bjørn Iversen sier at Verdens helseorganisasjon lørdag formiddag opplyste at det da var registrert 3.440 tilfeller av H1N1-smitte i en lang rekke land. Av disse var 1.639 tilfeller fra USA.

– Senere lørdag ettermiddag oppdaterte amerikanske helsemyndigheter denne informasjonen med å legge til ytterligere 600 tilfeller, slik at tallet der nå er oppe i over 2.200 bekreftede tilfeller. Det sier litt om situasjonen på det nordamerikanske kontinentet, sier Iversen.

Han understreker at tallene ikke reflekterer hvor det er mest smitte, men hvem som tar flest prøver.

Lørdag var det bekreftet to døde i USA, 45 døde i Mexico der viruset opprinnelig kommer fra, og ett dødsfall i Canada.

I Europa er det nå 174 smittede i 13 land. 29 av dem er smittet i Europa, resten har hatt smitten med seg til kontinentet fra reiser.

– Vi forventer at det kommer nye importtilfeller og noen sidesmitter fra disse før det roer seg. Deretter kan det bre seg, slik vi ser i USA, sier Iversen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus