Meny

Lae støtter kommunalt ordenspoliti

STYRKE: Erling Lae, her i samtale med Arnstein Gjengedal, ønsker seg kommunalt ansatte politistyrker. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslos byrådsleder Erling Lae mener det er uakseptabelt at anmeldelser henlegges på grunn av mangel på ressurser.

Han vil ha nulltoleranse mot hverdagskriminalitet og støtter forslaget om kommunalt ordenspoliti.

I noen spesielle tilfeller kan byrådslederen også godta at private vaktmannskaper leies inn for å ta seg av konkrete problemer i utsatte byområder.

– Men ikke all privatisering er av det gode. Ordensmakten er ikke en arena for privat initiativ og skal aldri forbeholdes dem som kan kjøpe seg trygghet. Men der ordensmakten trekker seg ut, kommer andre inn og fyller tomrommet, sa Lae til Høyres landsmøte lørdag.

Kvasipoliti

Byrådslederen sier at vekterselskaper er blitt et kvasi ordenspoliti, som han egentlig ikke liker, men som i dagens situasjon ikke er til å unngå. Lae erkjenner at de vaktmannskapene som Oslo kommune engasjerte for å skremme vekk aggressive narkoselgere på Grønland og Grünerløkka i Oslo, er blitt lokale helter.

– Det borgerlige byrådet måtte ta ansvar, ettersom justisminister Knut Storberget (Ap) løp fra sitt. Men jeg må også si som sant er, at dette er en betenkelig nødløsning. Det er politiet som skal ivareta folks trygghet, sier Lae.

Ingen kritikk

Han vil ikke kritisere den jobben politiet gjør, men vil at hverdagskriminalitet skal slås ned på like systematisk som de store, spektakulære forbrytelsene.

Lae støtter derfor forslaget på landsmøtet om å åpne for et slags kommunalt ordenspoliti enkelte steder, under forutsetning at det dreier seg om utdannede politifolk med politimyndighet.

– Et slikt politi kan overta bekjempelsen av hverdagskriminalitet knyttet til ordensproblemer og håndheving av lokale politivedtekter. Vi kunne få tilbake den lokale politikonstabelen i gata, slik vi ser ellers i Europa. Rettssikkerheten er ikke dårligere der enn her, tvert imot. Folk er utålmodige. De ser jo at andre land får det til, sa Lae. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus