Meny

Paven advarer mot misbruk av religion

BESØK: Pave Benedikt er i Amman på besøk. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pave Benedikt XVI oppfordrer til harmoni mellom religionene. Lørdag talte han i Jordans største moské.

– Jeg er overbevist om at kristne og muslimer kan jobbe sammen på bakgrunn av de samfunnsbidragene begge religionene yter, sa paven etter han hadde bedt trossamfunnene om å jobbe sammen for å holde politikk og religion atskilt.

Han advarte mot at «manipulering» av religionen kan føre til splittelse og vold.

– Spenningene og splittelsene mellom tilhengerne av ulike religiøse tradisjoner kan dessverre ikke fornektes, sa paven.

Unnskyldte

Analytikere mener at paven er ivrig etter å forbedre forholdet til den islamske verden, etter at han fikk massiv kritikk for en tale han holdt i 2006, der han siterte en bysantinsk keiser som kalte islam voldelig og irrasjonell.

Under lørdagens tale i den digre kong Hussein bin Talal-moskeen i Jordans hovedstad Amman benyttet paven tiden til å be om unnskyldning.

Prins Ghazi bin Muhammad, den jordanske kong Abdullah IIs fetter og viktigste religiøse rådgiver, berømmet paven for hans håndsrekning og aksepterte beklagelsen på vegne av forsamlingen.

Den største opposisjonsgruppa i Jordan, Det muslimske brorskap, sier imidlertid at de ikke vil akseptere unnskyldningen siden den ikke kom i forkant av besøket, slik de hadde krevd.

– Ubrytelig bånd

Paven ønsker også å bedre forholdet til jødene under sin åtte dager lange rundreise i Midtøsten. Under et besøk til Nebo-fjellet i Jordan, der Moses skal være gravlagt, understreket katolikkenes overhode «det ubrytelige båndet» mellom den katolske kirken og det jødiske folk.

Mange jøder ble svært opprørt da paven tidligere i år opphevet bannlysingen av en britisk biskop som har fornektet at jødeutryddelsene under andre verdenskrig fant sted. Men pavens kraftfulle fordømmelse av antisemittisme har samtidig mildnet forholdet.

Bibelsk besøk

I løpet av Jordan-besøket skal paven til hellige steder som er nevnt i bibelen, blant annet stedet på østbredden av Jordan-elva der de kristne mener at Jesus ble døpt.

Mandag reiser han videre til Israel og de okkuperte palestinske territoriene, der han blant annet skal besøke Betlehem. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus