Meny

HØYRES LANDSMØTE

Går for flere midlertidig ansatte

Erna Solberg og Jan Tore Sanner gikk imot, men Høyre-landsmøtet vedtok å ønske seg flere midlertidige ansettelser. Foto: Thomas Vermes

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere midlertidige ansettelser. Fortsatt eiendomsskatt og dokumentavgift. Dette var blant vedtakene på Høyre-landsmøtet lørdag ettermiddag.

Et forslag fra Oslo Høyre om å utvide adgangen til midlertidige ansettelser, fikk flertall på Høyres landsmøte lørdag.

Erna Solberg gikk imot, men må nå fronte en slik liberalisering av ansettelsesvilkårene i arbeidslivet.

Samtidig vedtok landsmøtet at selvstendig næringsdrivende skal få like rettigheter til foreldrepermisjon og fravær på grunn av syke barn, som arbeidstakere.

Fortsatt avgifter

Forslag om å fjerne dokumentavgiften ved kjøp av bolig, ble imidlertid valset ned av landsmøteflertallet. Det samme skjedde med innspill om å fjerne årsavgiften på biler og gjeninnføre aksjesparing med skattefradrag.

Det oppsto heftig debatt om Høyre skal gå imot enhver form for eiendomsskatt og å fjerne det nederste trinnet i toppskatten. Det siste betyr at grensa for å få toppskatt blir hevet kraftig, noe som ifølge landsmøtedelegater vil koste mellom 11-17 milliarder kroner.

For og imot

- Forslaget om å fjerne et trinn i toppskatten koster 16,7 milliarder og medfører at andre av våre skatteforslag og ikke minst vår store samferdselssatsing, kan komme i fare, advarte Vestfold-representanten Svein Flåthen.

- Vi løser ikke krisen ved å påtvinge toppskatten på lærere og sykepleiere! En lavere skattergning skaper trygghet i familiene, sa derimot Unge Høyres Anna Molberg.

Det endte med at Høyre fortsatt åpner for eiendomsskatt og ikke kutter ut nederste trinn i toppskatten.

Vil ha statlig eierskap

I kjøvannet av Aker-skandalen var spørsmålet om statlig eierskap en naturlig del av debatten på et Høyre-landsmøtet. Høyres finansbyråd i Bergen, Christine Meyer, ønsket ikke noe punkt i Høyres program om at statlig eierskap kan begrunnes ut fra spesielle behov eller ønske om å sikre hovedkontor for selskaper i Norge.

Hun fikk støtte fra Oslos Bård Folke Fredriksen:

- Formulering om hovedkontor gjør at vi alltid kan gjøre unntak. Dette gjør Høyre utydelig. Vi må sette grenser for det offentliges ansvar og ikke søle bort skattebetalernes penger! sa han.

Landsmøtet beholdt likevel formuleringen om at statlig eierskap kan være på sin plass.

Foss tror ikke på Aker-arbeidsplasser

Per Kristian Foss framholdt at Dag Terje Andersen og Sylvia Brustads innsats i Aker-avtalen har satt statlig eierskap i dårlig lys.

- De hevder at statens avtale ble inngått for å hindre utflagging av bedriften. Med så liten minoritetspost står staten i virkeligheten maktesløse, hevdet Foss.

- Tror du ikke på avtalens punkt om å beholde norske arbeidsplasser?

- De kan på ethvert tidspunkt flytte ut arbeidsplasser. Det som er viktig for Aker, er derfor investeringsvilkårene i Norge, sier Foss til ABC Nyheter.

- Hva sier du da til at Aker skal ha investert over 8 milliarder kroner i Norge etter at avtalen ble inngått?

- Det skulle bare mangle. Det har vært topp-år for norsk næringsliv i 2007 og 2008, svarer Foss.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus