Det går mot bonde-bråk

OVERKJØRT? Det kan brygge opp til nytt bråk med bøndene etter at regjeringen la fram jordbruksoppgjøret lørdag. Bildet er fra en demonstrasjon mot WTO i 2008. Foto: Scanpix
OVERKJØRT? Det kan brygge opp til nytt bråk med bøndene etter at regjeringen la fram jordbruksoppgjøret lørdag. Bildet er fra en demonstrasjon mot WTO i 2008. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pStatens tilbud i jordbruksoppgjøret lyder på 950 millioner kroner. Kravet var 2,2 milliarder. Det brygger opp til bonde-bråk. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statens forhandler Leif Forsell overrakte i dag klokka 13.00 statens tilbud til bøndene.

Liten begeistring da bonde-lederne Ole Anton Teigen (til venstre) og Pål Haugstad fikk tilbudet i hende. Foto: Thomas VermesLiten begeistring da bonde-lederne Ole Anton Teigen (til venstre) og Pål Haugstad fikk tilbudet i hende. Foto: Thomas Vermes

- Ekstremt krevende, sier leder Pål Haugstad i Norges Bondelag i en første kommentar til tilbudet.

Les også: Høyre holdt på å fjerne forhandlingsretten

«Vi risikerer å bli trampet ned bakfra som følge av dette tilbudet.», sier en av landbrukets forhandlere om telefonrunden som senere i ettermiddag skal skje med alle fylkeslederne.

- Disse forhandlingene vil bli av de mest krevende med denne regjeringa, sier Haugstad.

Haugstad må studere tilbudet grundig før Bondelaget avgjør om det i det hele tatt er grunnlag for å forhandle - i det som blir det siste jordbruksoppgjøret under den rødgrønne regjeringen som bøndene hadde så stor tiltro til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Leder Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Ole Anton Teigen, påpeker at statens tilbud utgjør kun 37 prosent av det landbrukets organisasjoner mener må til.

- Bli ikke forledet av å se bare på rammens størrelse. 25.000 kroner per årsverk - hvor har man tilsvarende muligheter på andre områder? repliserere statens forhandlingsrente Leif Forsell.

Han er forhenværende assisterende generalsekretær i Bondelaget.

En liten prisstigning

Ifølge Landbruks- og matdepartementet vil 200 av de 950 millionene dreie seg om en ekstraordinær investeringspakke for landbruket i 2009.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Av de 950 millionene vil bare 380 millioner komme fra statsbudsjettet.

250 millioner skal komme fra økte priser på bondens produkter.

Tilbudet innebærer at matprisene til forbrukerne vil gå opp med 0,5 prosent neste år.

Statens regnestykke: + 12,5 prosent

Ifølge statens regnestykke innebærer tilbudet at årsinntekten til hver bonde blir 25.000 kroner høyere i 2010, enn i 2009. Det utgjøri så fall 12,5 prosent i inntektsvekst. I 2009 vil inntektene ifølge staten øke med 3000 kroner som følge av denne avtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre grupper er ventet å få 3,75 prosent i inntektsutvikling fra 2009 til 2010.

I tillegg kommer den ekstraordinære investeringspakka på 200 millioner. Deler av den kan også dryppe ned i form av økte inntektsmuligheter, mener staten.

På bekostning av Yara og bankene?

Men - regnestykket bygger på at kunstgjødselprisene skal gå ned med hele 30 prosent fra 2009 til 2010. Det betyr at gjødselgiganten Yaras salgsinntekter fra norske bønder skal gå ned med 415 millioner kroner.

Klarer Yara å opprettholde høyere priser, svikter bøndenes inntekter tilsvarende.

I tillegg regner Staten optimistisk med at landbrukets rentekostnader skal gå ned med hele 580 millioner kroner fra i år. Norges Banks styringsrente er imidlertid på rekordlave 1,5 prosent allerede nå.

- Forskjellen på anslagene for disse kostnadene mellom staten og oss, er på hele 610 millioner kroner, sier Ole Anton Teigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Som prisen på et traktordekk

- Det denne rødgrønne regjeringen gir oss av friske midler i dette valgåret, er 8300 kroner - det samme som prisen på et traktordekk! sier småbrukernes leder Ole Anton Teigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg hadde ikke trodd at de skulle presentere noe sånt i et valgår! sier en sint Teigen.

Færre og færre bønder

I statens beregning av inntektsvekst per bonde, er det også forutsatt at det skal forsvinne 900 heltidsbønder fra 2009 til 2010, en reduksjon i arbeidsforbruk på 2,2 prosent. Dermed blir det færre å pengene på.

Ifølge regjeringens Soria Moria-erklæring skal inntektsutviklingen i landbruket holde tritt med utviklingen i resten av samfunnet. Bøndene mener dette må bety lik utvikling i kroner og øre.

I den perioden regjeringen har sittet ved roret, har andre grupper økt sin inntekt fra 360.100 kroner i 2006, til 418.400 i år. Bøndenes årsverksinntekt har i samme periode gått opp fra 157.800 til 202.600.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens bøndene har fått en inntektsvekst på 44.800 kroner i disse årene, har andre grupper oppnådd 58.300 kroner.

- Regjeringens soleklare utgangspunkt er lik prosentvis utvikling. Til tross for vekst kan du ende opp på den måten der, sier statens forhandlingsleder Leif Forsell på spørsmål fra ABC Nyheter.

Vil du sjekke statens tilbud? Se her.

Eller landbruksorganisasjonenes krav og grunnlagsmateriale? Det er her.

Artikkelen er oppdatert med detaljer og kommentarer.