Meny

Høyre beholder jordbruksavtalen

STRID OM FORHANDLINGER: Mens bøndene venter på statens tilbud i landbruksforhandlingene, diskuterer Høyres landsmøte å ta forhandlingsretten fra landbrukets organisasjoner.  Foto: Coloiurbox

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et knapt flertall på Høyres landsmøte vedtok lørdag ettermiddag at Norge fortsatt bør ha landbruksforhandlinger.

I forslaget til nytt stortingsprogram for Høyre diskutertte partiets landsmøte å fjerne landbrukets rett til å forhandle med staten om sine rammevilkår.

En uhyre spennende avstemning kvart på fire i ettermiddag, endte med 143 stemmer for å beholde dagens ordning, mens 133 ønsket å fjerne den.

Kamp om avstemningen

Programkomiteen til Høyre gikk dermed på et nederlag. I stedet fikk fylkeslagene i Oppland og Sogn og Fjordane gjennomslag for å beholde den norske ordningen med en jordbruksavtale mellom staten og landbrukets organisasjoner, Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Opprinnelig var det Høyres Toten-politiker Audun Blegen som i et motforslag inn for å beholde den hevdvunne retten bøndene i Norge har.

- Spill på lag med næringa!

Harald Kvame mener Høyre heller bør spille på lag med landbruket. Foto: Thomas VermesHarald Kvame mener Høyre heller bør spille på lag med landbruket. Foto: Thomas Vermes

Sogn og Fjordanes Harald Kvame, som er varaordfører i Naustdal kommune, forsvarte jordbruksavtalen i landsmøtesalen.

- Sogn og Fjordane-benken støtter Blegens forslag om å beholde jordbruksforhandlingene, sa Kvame til landsmøtet.

- Vi mener det er viktig at Høyre gjør framtidsretta endringer gradvis og spiller på lag med næringa.

- For bøndene ønsker stabile rammevilkår! appellerte Kvame.

- For den enkelte bonde med familie er det tøft å sette kroken på døra for en gård som har vært i generasjoner. Høyre må ta debatten vel vitende om at dette er alvorlig for dem det gjelder, mener Harald Kvame.

- Lytt til Göran Persson!

ABC Nyheter spurte partene i jordbruksoppgjøret hvordan de ser på utsiktene til at Høyre vil avvikle avtalesystemet.

Statens forhandlingsleder Leif Forsell viser til hva forhenværende statsminister Göran Persson sa i Molde i fjor:

- At «norsk distrikts- og landbrukspolitikk har vært klok. Men jeg er ikke sikker på at norske politikere vet hvor klok den har vært. »

- Da snakker han i stor grad om den landbrukspolitikken som har vært utformet i dette forhandlingsinstiututtet, framholder Forsell.

- Jordbruksforhandlingene er noe av det viktigste som er, for å ha et jordbruk over hele landet, sier Bondelagets leder Pål Haugstad.

Oppdatert med utfallet av avstemningen i Høyres landsmøte.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus