Meny

Sparks hyller Bergman

Sparks lager musikk til radioteater for Sveriges Radio. Foto: Universal Music group

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den legendariske 70-tallsduoen Sparks har takket ja til å lage musikk for å hylle Ingmar Bergman.

(1918-2007) Her foreviget i aksjon fra regissørstolen på jobb i 1963. Foto: AP Photo/Scanpix (arkiv)(1918-2007) Her foreviget i aksjon fra regissørstolen på jobb i 1963. Foto: AP Photo/Scanpix (arkiv)

Brødrene Ron og Russel Mael i den amerikanske duoen Sparks lager musikk til radiomusikalen «The Seduction Of Ingmar Bergman» på oppdrag for Sveriges Radio.

Den svenske statskanalen annonserte i går at premieren på stykket er satt til 14. august og at musikalen vil bli tospråklig og at musikken i etterkant vil bli gitt ut på CD.

Store på 70-tallet

Los Angeles-bandet Sparks ble etablert i 1970 og fikk utover tiåret stor internasjonal suksess med platene «Kimono My House» og «Propaganda», begge utgitt i 1974. 70-tallshymnen «This Town Ain't Big Enough For Both Of Us» ble bandets aller største hitsingel og nådde andreplassen på de britiske singellistene samme år.

Siden debutplaten dukket opp i 1971 har de gitt ut rundt 20 studioalbum. Det seneste, «Exotic Creatures Of The Deep», ble sluppet for et års tid tilbake.

Handligen i radiomusikalen som SVT skal produsere er basert på stykket «Sommernattens Smil» fra 1955, som knyttes til Ingmar Bergmans film av samme navn som ble prisbelønnet under filmfestivalen i Cannes året etter.

Spiller selv i stykket

Brødrene Mael skildrer hvordan Bergman motvillig ble tiltrukket av glitter og glamour i Hollywood. I det nye radiostykket skal skuespilleren Jonas Malmsjö spille rollen som Ingmar Bergman, Elin Klinga fremstiller Greta Garbo, mens Sparks' Ron Mael selv skal spille roller både som diverse Hollywood-moguler og som limousinsjåfør.

«Det som startet som en studie av Bergman og de mulige gevinstene han kunne få av å jobbe i Hollywood. Det hele ble forvandlet til et Kafka-lignende mareritt. Et mareritt som slutter med hjelp fra en svært usannsynlig redningsmann», skriver Sparks i en pressemelding.

Ingmar Bergman regisserte til sammen 62 filmer og mer enn 170 teaterforestillinger, hvor han som oftest sto bak manuset selv. I tillegg laget han en rekke TV-produksjoner for svensk TV. Han benyttet ofte skuespillere som Bibi Andersson , Max von Sydow og vår egen Liv Ullmann i sine produksjoner. Paret er også foreldre til forfatteren Linn Ullmann.

12 Oscar-nominasjoner

Den svenske mesteren er regnet som en av det forrige åhundredets viktigste filmregissører og hans filmer ble nominert til Oscar hele 12 ganger. Bergman vant til sammen tre statuetter i løpet av sin karriere.

Ingmar Bergman døde i juli 2007, 89 år gammel.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus