Meny

Disse er dårligst

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I disse kommunene får tidligere barnehjemsbarn dårligst behandling.

Personer som har bodd på barnehjem, og som søker oppreisning for overgrep og vanskjøtsel, er uheldige hvis de kommer fra Skien, Hamar, Drammen, Arendal eller Asker og Bærum.

Det er Prosjekt oppreisning som har rangert de fem verste og de fem beste kommunene med hensyn til oppreisningsordninger for tidligere barnehjemsbarn som søker erstatning for overgrep gjort på barnehjemmene.

Dette gjelder bare kommuner som allerede har oppreisningsordninger. I overkant av 70 kommuner har en form for oppreisningsordning, og over halvparten av Norges befolkning bor i kommuner som har ordninger.

Les hvilke kriterier som bør oppfylles.

Tar opptil fire år

Av de fem kommunene er det Skien som kommer dårligst ut.

- De er dårlige av litt ulike grunner. Skien har en evigvarende ordning som aldri tar slutt. Det tar ufattelig lang tid å få erstatning fra Skien kommune. Forutsetningen for å kunne søke er at man må ha fått eller skal få positivt vedtak fra Stortingets rettferdsvederlagsordning (tidligere Statens billighetserstatning (red. anm.,). Det tar fort opptil fire år før du får svar fra staten, og man ikke søke før man får dette svaret. De vurderer ikke saken selvstendig, og denne koblingen til rettferdsvederlagsordningen er svært uheldig, sier Kai Stene, som leder Prosjekt oppreisning.

- I beste fall har Skien kommune vedtatt ordningen av kunnskapsløshet. Dersom de vet bedre, er det desto styggere, sier han.

- Tenker ikke på hva han holder på med

Ordfører Rolf Erling Andersen (Ap) i Skien reagerer kraftig på påstandene fra Prosjekt oppreisning.

- Vi har foretatt flere utbetalinger på opp mot 725.000 kroner. Jeg synes Kai Stene heller burde bruke krefter på de som ikke har innført en oppreisningsordning. Jeg blir litt lei meg når jeg hører kritikken, siden vi er en av dem som har en ordning.

- Jeg synes han utnytter sine fullmakter lagt utover det som er rimelig. Vi er avhengige av å bygge vår ordning på statens gjennomgang. Vi har ingen mulighet til å opprette en kommisjon som skal behandle sakene på selvstendig grunnlag.

- Jeg mener han skyter litt fra hofta uten å tenke over hva han holder på med. Det vi har gjort er helt i tråd med statens intensjoner, sier Andersen.

Også de andre kommunene reagerer på Prosjekt oppreisnings rangering, og ingen av de involverte kjenner seg igjen.

- Men hvorfor henge ut noen få kommuner når det er så mange som ikke har oppreisningsordninger?

- Når det gjelder for eksempel Skien, hadde det vært bedre om de ikke hadde en ordning. Den dårlige ordningen sender signaler til kommuner som vegrer seg for å etablere ordninger, og hvis de endelig velger ordninger, er jeg redd for at de velger blant de dårligste ordningene. Dette er bare med på å øke forskjellsbehandlingen, sier Stene.

De fem beste

De har også rangert de fem beste kommunene og regionene. Her kommer Rogaland på topp, etterfulgt av Trondheim, Oslo, Stavanger, Agder og Frøya/Lier.

Vestfold, Østfold og Vadsø driver og etablerer ordninger nå, og ifølge Stene blir dette gode ordninger.

Finnmark fylke driver også og etablerer ordninger nå. Stene beskriver denne som så dårlig at Vadsø nekter å være med, og etablerer dermed sin egen ordning.

Med den kommunale oppreisningsordningen ønsker kommunene å ta et moralsk ansvar for urett som er begått tidligere, og de ønsker å gi en uforbeholden unnskyldning for overgrep og omsorgssvikt som barn og unge ble utsatt for mens de var under barnevernets omsorg.

Oppreisningen tar ikke sikte på å utmåle erstatning for økonomisk tap. Oppreisningen er ment som en symbolsk og økonomisk kompensasjon for den smerte og de lidelser tidligere barnevernsbarn har blitt påført. Størrelsen på oppreisningen vil variere fra kr 200.000,- til maks kr 725.000,-.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus