Meny

Fugle- og svineinfluensaen kan blande seg

Fugle- og svineinfluensaen kan blande seg

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens hysteriet etter utbruddet av H1N1-viruset er i ferd med å roe seg, slår forskere alarm. Viruset kan blande seg med fugleinfluensaen og bli en stor trussel.

Der fugleinfluensaen er svært dødelig, og dreper mer enn 60 prosent av sine menneskelige ofre, men er lite smittsom, er situasjonen stikk motsatt hva gjelder svineinfluensaen. Den er svært smittsom mellom mennesker, men hittil lite dødelig.

Men de to influensatypene kan slå seg sammen. De to virusene kan møtes i Asia, der fugleinfluensaen har spredt seg kraftig, og bli til et svært dødelig, svært smittsomt virus, spår forskere.

Det nye H1N1-viruset som nå sprer seg, er svært egnet til å blande seg med andre virus.

Smittet griser

– Dette viruset ser ut til å ha den unike evnen til å plukke opp andre gener, sier den ledende virusforskeren Robert Webster, som var med på å oppdage forgjengeren til det nåværende viruset.

Det at svineinfluensaen sprer seg så raskt gjør at forskere ikke har fått tid til å se nøye på muligheten for en blanding med fugleinfluensaen.

Et tilfelle i Canada der et menneske smittet 220 griser, gjør sjansen for en blanding større, tror Malik Peiris, en virusekspert ved universitetet i Hongkong,.

– Viruset smitter over til griser, og vil siden smitte der ifra til mennesker. Så det er mulig at det kan blande seg med andre sykdommer i grisene, sier han.

– Et spedbarn

Fugleinfluensa har ennå ikke smittet griser. Men det kan skje i framtiden.

– Hvis det skjer, og disse to virusene begge blir å se hos griser i Asia, så vil jeg bli veldig bekymret, sier Peiris.

Verdens helseorganisasjon har fått kritikk for å overdimensjonere H1N1-viruset, men Robert Webster understreker at WHO har handlet helt rett.

– Influensaen er en valp, et spedbarn, og det vokser. Dette viruset har hele verdens befolkning å vokse i. Det vi må gjøre er å følge nøye med. Det kan forsvinne, eller det kan bli verre, sier han. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus