Meny

Høyre vil avskaffe NRK-lisensen

NRK-SJOKK: Erna Solberg og Høyre går til valg på å fjerne NRK-lisensen. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre går inn for å fjerne NRK-lisensen og legge finansieringen over på statsbudsjettet. Forslaget ble overraskende vedtatt på landsmøtet under en maratonvotering fredag kveld.

Programkomiteen hadde landet på en formulering som ville ha opprettholdt NRK som en lisensfinansiert allmennkringkaster. Men en dissens fra fire delegater ble vedtatt med knapp margin.

En av forslagsstillerne er Ine Marie Eriksen Søreide, lederen av utdanningskomiteen på Stortinget. Hun innrømmer at vedtaket kom litt overraskende.

– Bakgrunnen for dissensen er at fjernsynsmarkedet har endret seg vesentlig fra den tiden da NRK var riksdekkende eneaktør. Nå er det flere kanaler som dekker hele landet, for eksempel TV 2 og TV Norge. Da blir det litt kunstig å bare la NRK være lisensfinansiert, sier Eriksen Søreide til NTB.

Skattelette

Høyres fraksjonsleder i kulturkomiteen, Olemic Thommessen, er også overrasket over vedtaket, men frykter ikke noen finansieringskrise eller andre vanskelige omstendigheter for NRK. Han ser dissensen mest som et utspill om skattelette.

– Stortinget har vedtatt den såkalte NRK-plakaten som er selve styringsverktøyet. Den knesetter NRKs oppgaver som allmennkringkaster, og hvordan finansieringen skal være. Vedtaket på landsmøtet svekker ikke Stortingets rolle overfor NRK, sier Thommessen.

Han mener at dissensen som ble vedtatt, ikke får noen særlig praktisk betydning og at NRK fortsatt skal være et offentlig styrt selskap. Det er ikke snakk om noen privatisering av statskanalen. Thommessen synes lisensordningen er bedre, hovedsakelig ut fra ideologiske grunner.

– Lisensen skaper størst mulig avstand mellom staten og NRK. Det blir lettere å blande seg inn med politiske føringer hvis finansieringen skal skje over statsbudsjettet. Men dagens ordning er vedtatt av Stortinget og endres ikke av vedtaket på landsmøtet, sier Thommessen.

Urettferdig

Eriksen Søreide viser til at mange av dem som i dag avkreves lisenspenger, bruker NRK mindre enn andre kanaler. Dessuten mener hun at NRK mer og mer opptrer som andre, privatfinansierte fjernsynskanaler, ved blant annet å kjøpe inn produksjoner fra eksterne selskaper og leie ut produksjonskapasitet.

NRKs budsjett ligger på rundt fire milliarder i året, og dette mener Eriksen Søreide bør finansieres over kulturbudsjettet. Hun frykter ikke at bevilgningene til NRK vil bli utsatt for politiske konjunkturer, selv ikke om Høyre og Frp skulle danne regjering sammen. Frp vil avskaffe lisensfinansieringen av NRK.

– Jeg tror ikke noen partier vil gjøre særlig store kutt eller påplussinger, legger hun til. (©NTB)


Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus