Spår blodige uker i Swat

AGGRESJON: Den pakistanske hæren flommer nå inn i Swat-dalen for å konfrontere det Pakistanske Taliban. Foto: Scanpix.
AGGRESJON: Den pakistanske hæren flommer nå inn i Swat-dalen for å konfrontere det Pakistanske Taliban. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pOver 140 Taliban-opprørere er drept i kamper med pakistanske soldater i Swat-regionen. Ekspertene spår blodige kamper de neste ukene.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle skal ha blitt drept under regjeringens offensiv i Swat-dalen, der Taliban de siste månedene har hatt kontroll over mesteparten av områdene. Også sju pakistanske soldater har mistet livet i kampene, som har rast siden mandag.

En høytstående offiser mener at den pakistanske hæren er i ferd med å tilpasse seg den nye trusselen Taliban representerer.

– Vi har vært forberedt på en konvensjonell fiende. Den siste tiden har vi imidlertid tilpasset oss den nye trusselen i nordvest, sier offiseren, som ønsker å være anonym.

– Må få til forsoning

Analytikerne spår en blodig krig de neste ukene. Pakistanske myndigheter anslår at Taliban har hele 5.000 kampvante mann under våpen i Swat-regionen.

– Det vil bli blodig. Opprør er forskjellig fra en fullskalakrig. Det er vårt eget folk vi kjemper mot, påpeker forsvarsanalytikeren Talat Masood, tidligere general i den pakistanske hæren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Masood er overbevist om at den pakistanske hæren klarer å slå ned opprøret, men understreker at innsatsen i kjølvannet av en militær seier er det avgjørende.

Flyktningene fra Swat-dalen trenger desperat mat og drikke. Foto: Scanpix.Flyktningene fra Swat-dalen trenger desperat mat og drikke. Foto: Scanpix.

– Det politiske lederskapet må rykke inn, sikre situasjonen og fremme forsoning, mener Masood.

– Må forhandle

Fredsprisvinner Martti Ahtisaari ser ingen militær løsning på Taliban-konflikten. Ahtisaari har merket seg Talibans fremmarsj i Pakistan, og han er bekymret for dreiningen konflikten har tatt de siste dagene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Pakistan trenger støtte til å kontrollere sitt eget territorium. Man må huske at landet er en atommakt. Det gjør utviklingen den siste tiden mer skremmende, sier fjorårets mottaker av Nobels fredspris til NTB.

Ahtisaari er imidlertid klar på at konflikten i Pakistan må sees i en større sammenheng, og han mener det ikke er noen vei utenom å snakke med Taliban.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må også kunne snakke med såkalte terrorister. Et langt liv innen fredsmekling har lært meg at man er nødt til å snakke med dem som har makten, selv om man ikke liker standpunktene deres, påpeker 71-åringen.

Masseflukt fra Swat

Det bygges stadig nye teltleire for å ta i mot flyktningene. Foto: Scanpix.Det bygges stadig nye teltleire for å ta i mot flyktningene. Foto: Scanpix.

Sivile pakistanere er fanget i kryssilden mellom Taliban og regjeringssoldater i Swat-dalen. De mangler både mat, vann og legehjelp, ifølge Leger Uten Grenser (MSF).

MSF har måttet stanse arbeidet i regionen på grunn av de harde kampene. Hjelpeorganisasjonen var alene om å støtte sykehuset i Swat-dalens største by Mingora og drev også ambulansetjenestene i dalen.

Kampene mellom Taliban og regjeringsstyrker har ført til det som trolig er den største masseflukten i Pakistan siden landet ble uavhengig i 1947.

Ifølge en talsmann for FNs høykommissær for flyktninger har 200.000 mennesker kommet fram til trygge steder de siste dagene. Ytterligere 300.000 er på vei ut av området eller er i ferd med å dra, opplyste Ron Redmond fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden august har FN i tillegg registrert 550.000 flyktninger i området.

Død fredsavtale

Swat-dalen ligger i Malakand-regionen nordvest i Pakistan. I april undertegnet president Asif Ali Zardari et dekret som åpnet for sharialover i Malakand i bytte mot våpenhvile med Taliban.

Men i stedet for å gi opp den væpnede kampen, benyttet Taliban anledningen til å befeste sine posisjoner i Swat-dalens nabodistrikter. En tidligere fredsavtale er nå i realiteten død.

I Swat-dalen har Taliban til nå stått svært sterkt, og den ytterliggående islamistiske bevegelsen hevder selv at den har kontroll over 90 prosent av dalens territorium. (©NTB)