Meny

Henrettet afghaner – går fri

SLAPP FENGSEL: Don Ayala sammen med kollegaen som ble satt fyr på, Paula Loyd. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En amerikansk leiesoldat slipper fengsel etter at han henrettet et medlem av Taliban.

I en veldig spesiell rettsavgjørelse fra USA har den tidligere elitesoldaten Don Ayala sluppet unna med en mild straff etter at han summarisk henrettet en talibansoldat i Afghanistan, skriver The Times.

Dommeren bestemte at Ayala var blitt så provosert av brutaliteten taliban-soldaten hadde fremvist, at handlingen hans kunne forstås.

Don Ayala, som tidligere har jobbet som livvakt for både president Hamid Karzai og Iraks statsminister Nouri al-Maliki, fikk denne uken sin straff av en amerikansk dommer i Virginia. Ayala fikk en betinget straff, og ikke fengsel for hendelsen som fant sted i november 2008.

Fikk betinget dom

Abdul Salam, rett etter henrettelsen. Foto: Scanpix.Abdul Salam, rett etter henrettelsen. Foto: Scanpix.

Påtalemakten hadde opprettet en drapssak mot Ayala, etter at han i deres øyne opptrådte som dommer, jury og bøddel i det kaldblodige drapet på Abdul Salam, etter at afghaneren i øyeblikkene før hadde satt fyr på en av Ayalas kolleger. Men dommeren fant at en betinget dom var tilstrekkelig på grunn av de spesielle omstendighetene. Ayala fikk også en bot på 12.500 dollar.

Det var 4. november i fjor at Ayala og hans kolleger befant seg i landsbyen Chehel Gazi. Den tidligere spesialsoldaten var innleid i et team som skulle utdanne amerikanske soldater i forståelse av den afghanske kulturen. I samme gruppe var også Paula Loyd, en antropolog spesialisert på afghansk kultur.

Like før afghaneren ble skutt hadde han snakket rolig med Loyd om prisen på drivstoff, før han plutselig kastet en bøtte med bensin over henne, og tente på.

Pågrep Salam

Don Ayala sammen med president Hamid Karzai. Foto: Scanpix.Don Ayala sammen med president Hamid Karzai. Foto: Scanpix.

Kollegene dro Loyd med seg til den nærmeste grøften der det var vann, og forsøkte å slukke flammene. Tre menn, inkludert Ayala, la Salam i bakken, og iførte ham håndhjern. På stedet innrømmet afghaneren at det var han som hadde tent på den amerikanske kvinnen.

Da kolleger av Ayala fortalte hvor alvorlig skader Loyd var påført, trakk han sin 9 millimeters pistol, satte den mot tinningen til Salam, og dro i avtrekkeren. Afghaneren døde øyeblikkelig.

Loyds død tok mye lengre tid, og var svært smertefull. Hun ble liggende på sykehus med andre- og tredjegrads forbrenninger i to måneder, før hun døde i januar i år på amerikansk militærsykehus.

- Burde visst bedre

De amerikanske aktorene argumenterte med at Ayala hadde både bakgrunnen og erfaringen til å kjempe mot ønsket om umiddelbar hevn.

- Gitt hans bakgrunn og erfaring, må Ayala ha visst bedre enn å henrette Salam. Han skulle vært i stand til å kontrollere seg, skrev aktor Michael Rich i tiltalebeslutningen.

Loyds familie ser derimot på Ayala som en helt, og er noen av hans sterkeste støttespillere. Paula Loyds mor skrev til dommeren og fortalte at flere av hennes venner har tilbudt seg å sone straffen for Ayala, skulle han bli dømt.

- Reaksjonen hans var helt normal i mitt hode, skrev hun, og la til at hun sannsynligvis hadde reagert på samme måte hadde hun vært der.

Ayalas advokat sier erfaringene fra hans tidligere liv som soldat har gitt ham stressyndromer, som ble kalt til live under denne hendelsen.

- Hun ville aldri bli den samme

- Jeg ble overveldet av grusomheten i det han hadde gjort mot henne. Jeg skjønte at hun led, og at hun aldri ville bli den samme igjen, hvis hun overlevde, skriver Ayala i rettsdokumentene.

- Umiddelbart etter hendelsen fikk jeg se Paula, og jeg vil aldri glemme skrikene hennes: «Jeg er kald», om og om igjen, mens sanitetsfolkene prøvde å behandle henne.

Påtalemakten ga ut en detalj som motstrider Ayalas påstand om at dette skjedde i affekt. Et vitne hørte Ayala be den afghanske oversetteren om å si følgende til Salam.

- Si til ham at jeg tror han er djevelen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus