Meny

Fortsetter kampen mot flammene i California

KRITISK: 2300 brannmenn kjemper mot flammene som har tatt flere hus. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En armé av brannmenn sto grytidlig opp fredag for å fortsette kampen mot skogbrannen som herjer i California. Titusenvis av mennesker har flyktet fra flammene.

Mens solen sto opp over de velstående nabolagene i Santa Barbara, lå store skyer av røyk over byen. Sterk vind gjorde at flammene spredte seg til nye områder natt til fredag.

– Jeg trodde aldri jeg skulle bruke en klisjé som dette, men helvete har brutt løs, sier brannsjef Andy Dimizio i Santa Barbara. Skogbrannen startet onsdag, og har siden kommet helt ut av kontroll.

En uheldig kombinasjon av varm vind og høye temperaturer i det knusktørre området sørget for nok en stor skogbrann. Rundt 30.000 innbyggere har fått beskjed om å flykte fra flammene.

– Hvis man ikke er evakuert i Santa Barbara, så huser man antakeligvis evakuerte. Hele samfunnet rammes av dette, sier Dimizio.

Stekende sol

2.300 brannmenn er satt inn i arbeidet, og ti av dem er skadd under slukkingsarbeidet. Kampen mot flammene fikk ingen hjelp av værgudene fredag. Under en stekende sol steg temperaturen til 35 grader.

Et område på om lag 1.100 hektar er til nå ødelagt av flammene.

Myndighetene frykter at brannen kan bevege seg i retning sentrum av byen, og guvernør Arnold Schwarzenegger har erklært unntakstilstand.

– Denne brannen er en alvorlig utfordring. Med vind opptil 20 meter i sekundet er det åpenbart at vi har en stor jobb foran oss, sier Schwarzenegger.

Ber folk om å dra

Brannvesenet i Santa Barbara ber folk om å ta evakueringsordrene på alvor.

– Kom deg ut i tide, det er vår beskjed. Om du blir advart, betyr det at du bør pakke dine mest nødvendige eiendeler og sette deg i bilen. Om du blir bedt om å evakuere, sett deg i bilen umiddelbart og vri om nøkkelen, sier Dave Sadecki i brannvesenet i Santa Barbara.

12.000 personer har fått beskjed om at de må være beredt på å evakuere.

Myndighetene har nå åpnet to skoler for å ta imot folk som har måttet forlate hjemmene sine.

Omkring 90.000 mennesker er fastboende i Santa Barbara. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus