Meny

Raser mot verneplan

KRITISK: Tidligere næringsminister Odd Eriksen er kritisk til at regjeringen verner områder i Norskehavet fram til 2014. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere AP-statsråd Odd Eriksen mener vernerne har vunnet fram. Men miljøbevegelsen er like kritisk til regjeringens forvaltningsplan.

Fredag ettermiddag la regjeringen fram planen som skal sikre en sameksistens mellom verne- og næringsinteresser i nordområdene. Men kritikken lot ikke vente på seg, både fra miljøbevegelsen og Arbeiderpartiets egne.

Les også: Verner områder i nord

Tidligere næringsminister for Arbeiderpartiet, Odd Eriksen, går kraftig ut mot planen.

- Her er det skrekkelig lite næringspolitikk. Dette er en ren vernemelding, og det er miljøvernerne som har grunn til å juble, sier Eriksen til ABC Nyheter.

(Les hele meldinga her)

- Glemmer næringspolitikken

I planen sier regjeringen at kystnære felt som Mørebanken og Sularevet skal beskyttes mot oljevirksomhet fram til planen skal revideres i 2014. I tillegg forbereder regjeringen vern av korallrev langs Norskekysten, og vil ha skipstrafikken til å gå lenger ut fra kysten nord for Røst.

Odd Eriksen reagerer særlig på at potensialet for næringsvirksomhet har fått en liten plass i meldinga.

- Jeg ser på dette som en plan med en sterk slagside i favør vern, og at den har lite fokus på næringsvirksomhet, sier Eriksen.

Men miljøbevegelsen følger slett ikke Eriksens råd om å åpne champagnen. Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, mener regjeringen burde har gått inn for varig vern allerede nå.

- De burde ha sagt at de vil ha varig vern nå. Kunnskapen om områdene er på plass, sier Haltbrekken til ABC Nyheter.

- Snikåpning

Generalsekretær i World Wildlife Fund (WWF), Rasmus Hansson, er glad for at mange av miljøbevegelsens argumenter er bakt inn i planen. Men samtidig er han skuffet over konklusjonene. Han viser til at deler av Mørebanken og Sula-revet er åpnet for oljeleting (se bildet).

- Dersom de finner olje her, vil oljenæringa presse på og da blir det åpnet for olje i hele feltet, sier han.

Miljøbevegelsen raser også over at regjeringen starter en «åpningsprosess» for oljevirksomhet i området rundt Jan Mayen. Som ABC Nyheter har skrevet tidligere, er Island interessert i et samarbeid med Norge om oljeutvinning i området.

Les også: Norsk oljejakt rundt Island

I planen heter det:

”Regjeringen går inn for å starte en åpningsprosess i havområdet på norsk side ved Jan Mayen med sikte på tildeling av konsesjoner. Første steg i denne prosessen er å kartlegge ressursgrunnlaget for petroleum og miljøverdiene i dette området nærmere, og å gjennomføre en konsekvensutredning for petroleumsvirksomhet. Basert på resultatene fra konsekvensutredningen vil regjeringen ta stilling til aktivitetsrammene.”

Rasmus Hansson mener dette er en snikåpning for oljeleting.

- Regjeringen tør ikke gå inn for vern. Nå kan vi bare håpe at de ikke finner olje, sier Hansson.

Også Bellona-leder Frederic Hauge raser mot «åpningsprosessen» rundt Jan Mayen.

– Det er helt hårreisende å vurdere oljeutvinning i Arktis. Jeg vil bruke hele mitt internasjonale nettverk for å stoppe petroholikerne i den rødgrønne regjeringen, sier en svært opprørt Frederic Hauge til NTB.

BEGRENSET VERN: Feltene skravert i lilla skal ikke åpnes for oljeleting fram til 2014. Foto: OEDBEGRENSET VERN: Feltene skravert i lilla skal ikke åpnes for oljeleting fram til 2014. Foto: OED

- Ingen automatikk

Han mener Norge nå stiller seg på linje med Russland i synet på oljevirksomhet i det høye nord.

– Dette vil skape voldsomme bølger internasjonalt. Reaksjonene kan komme til å overgå kampanjen mot norsk hvalfangst. Når Jens Stoltenberg reiser til klimatoppmøtet i København, vil han bli møtt av demonstranter. Det blir ikke gøy, sier Bellona-sjefen.

Statsekretær i Miljøverndepartementet, Heidi Sørensen, sier til ABC Nyheter at det slett ikke er sikkert at området blir åpnet selv om de skulle finne olje i området.

- Det er ikke automatikk i at det åpnes for oljeleting etter at konsekvensutredningen er på plass, sier Sørensen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus