Meny

Ahtisaari anbefaler Taliban-forhandlinger

SAMTALE: Fredsprisvinner Martti Ahtisaari mener Taliban må tas med i samtaler. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Martti Ahtisaari ser ingen militær løsning på Taliban-konflikten. – Vi må også snakke med såkalte terrorister, sier fredsprisvinneren.

Ahtisaari gjestet fredag Oslo i forbindelse med verdens Røde Kors- og Røde Halvmåne-dag. Han har merket seg Talibans fremmarsj i Pakistan, og han er bekymret for dreiningen konflikten har tatt de siste dagene.

– Pakistan trenger støtte til å kontrollere sitt eget territorium. Man må huske at landet er en atommakt. Det gjør utviklingen den siste tiden mer skremmende, sier fjorårets mottaker av Nobels fredspris til NTB.

Ahtisaari er imidlertid klar på at konflikten i Pakistan må sees i en større sammenheng, og han mener det ikke er noen vei utenom å snakke med Taliban.

– Vi må også kunne snakke med såkalte terrorister. Et langt liv innen fredsmekling har lært meg at man er nødt til å snakke med dem som har makten, selv om man ikke liker standpunktene deres, påpeker 71-åringen.

Han trekker en parallell til rollen han selv spilte i å mekle fram selvstendighet for Namibia på slutten av 1970-tallet.

– Venner i Sør-Afrika har alltid sagt til meg at da de lærte at det var mulig å snakke med den namibiske frigjøringsbevegelsen, så bante det også vei for demokratiske reformer i deres eget land, forteller Ahtisaari.

USA i forandring

Ahtisaari mener han kan øyne en forandring i tilnærmingen til problemene i Pakistan og Afghanistan, særlig i USA.

– Jeg tror at realitetene har begynt å synke inn. Man har begynt å innse at militære operasjoner alene ikke fører til resultater, påpeker Ahtisaari.

President Barack Obama har allerede økt antall soldater i Afghanistan, og han har lenge stått fast på at Taliban må bekjempes militært. Ahtisaari mener imidlertid at han kan øyne en forandring og en mer åpen linje også her.

– Obama har sagt at han vil lytte. Man kan selvsagt ikke avskrive militære virkemidler helt, de er nødvendige for å beskytte det sivile liv. Men Obamas vilje til å trekke Europa mer med i denne prosessen er positiv, sier Ahtisaari før han understreker:

– Vi må huske på at Obama kun har sittet i presidentstolen i hundre dager. Vi må lære oss å være mer tålmodige.

Midtøsten en nøkkel

Den tidligere finske presidenten mener at konflikten mellom Israel og palestinerne er en nøkkel i forholdet mellom Vesten og den islamske verden.

– Vi har nå fått en ny amerikansk administrasjon som tydelig har uttrykt at den vil forsøke å forhandle fram en tostatsløsning. Lykkes det, tror jeg mye vil falle på plass, kanskje også situasjonen i Afghanistan og Pakistan, sier han.

Ahtisaari er også svært fornøyd med at Obama har utpekt Richard Holbrooke som spesialutsending til Afghanistan og Pakistan.

– Det var et smart trekk. Jeg kjenner Holbrooke personlig. Han er en meget kompetent mann.

– Bygg opp lokalt

Ahtisaari har også synspunkter på hvordan man enklest oppnår tillit hos befolkningen i Afghanistan. Fredsprisvinneren mener gjenoppbyggingstiltakene må være mer lokalt fokusert.

– Vi bør være mindre opptatt av de svært kostbare og storstilte infrastrukturprosjektene og heller rette innsatsen mer lokalt. Bygg opp skolene, få på plass vannforsyning, og man vil også vinne tillit. Målet må være å få dagliglivet tilbake så fort som mulig, slår Ahtisaari fast.

Til tross for urolighetene den siste tiden er han optimist med tanke på fremtiden.

– Ja, det er jeg. Man må aldri tillate seg å gi opp håpet, understreker Ahtisaari. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus