Meny

– Vil ikke bruke omstridt flybase

Tyske soldater jobber ved et tysk transportfly på basen. Norge vil likevel ikke benytte basen for strategiske millitære flygninger. FOTO: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge vil likevel ikke inngå flyplassamarbeid med Usbekistan for transport av personell til Afghanistan.

– Norge har forlatt planene om å bruke Termez-basen i Usbekistan til militære flyginger nå, sier statssekretær Espen Barth-Eide (Ap) i Forsvarsdepartementet til NRK.

I stedet skal norske fly mellomlande i Tyrkia og derfra fly direkte til Mazar-e-Sharif i Afghanistan, der rullebanen nå er klar for slike flyginger, ifølge statssekretæren.

LES OGSÅ: Norge vil bruke omstridt flybase

Kritikk

Norske myndigheter har fått kritikk fra professor og seniorforsker Daniel Heradstveit ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Heradstveit sa fredag til Klassekampen at Usbekistan kan sammenlignes med Taliban, et totalitært regime som driver statsterrorisme.

Til tross for dette, jobbet norske diplomater for at Norge skulle få adgang til Termez-basen i landet, like ved grensen til Afghanistan, slik Tyskland har i dag.

Usbekistan blir av menneskerettsorganisasjoner regnet som et av de mest undertrykkende regimene i verden, og bruk av tortur, urettmessig fengsling og «forsvinninger» er utbredt. Regimet har fått sterk kritikk av blant andre Human Rights Watch, Amnesty International, EU og FN.

Lang tid

Utenriksdepartementet (UD) brukte ifølge Klassekampen flere dager på å gi sin kommentar til saken.

– Norges styrkebidrag er konsentrert i Nord-Afghanistan. Herfra er det kort avstand til Termez-basen. Den kan dermed være hensiktsmessig i forbindelse med flytransport. Vi har ikke tatt noen avgjørelse ennå, sa kommunikasjonsrådgiver Christian Hansson i UD til avisen fredag. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus